Een zwembad graaft zichzelf niet uit. Gelukkig bestaan er graafmachines in alle vormen
en maten om het werk lichter te maken. Het aanbod aan graafmachines is uitgebreid. Kies je voor een graafmachine met banden of rupsbanden? Investeer je in enkele eigen machines of is het beter om telkens een graafmachine te huren op maat van het project? We diepen het even voor je uit.
GEWICHTSKLASSE
Er zijn diverse graafmachines op de markt. Standaard worden graafmachines onderverdeeld in gewichtsklassen. Zo spreken we bijvoorbeeld over een 0,8 tot 1 ton voor zeer kleine machines en tot wel 35 ton of meer voor die reusachtige ‘graafgiganten’ die soms voor wegenwerken worden ingezet. Voor de grondwerken in een tuin en het uitgraven van een zwembad focussen we ons op machines tot 5 ton. Deze zijn flexibel, mobiel en de afmetingen staan toe dat je er mee kunt manoeuvreren in de meeste achtertuinen terwijl ze genoeg grond verzetten om de werken vooruit te laten gaan. In tegenstelling tot bij ander groot rollend materieel, is de motor bij een graafmachine van ondergeschikt belang. Fabrikanten kiezen vooral voor een motor die optimaal is voor de aandrijving van de hydraulische componenten. De gewichtklasse, afmetingen en draaicirkel spelen daarin een grote rol.
RUPSEN OF BANDEN?
Verder kunnen we graafmachines ook op basis van het onderstel opdelen. Kies je voor een machine met gewone banden of rupsbanden? Dat hangt van voornamelijk van het terrein af. Een rupsonderstel oefent minder druk uit op de ondergrond en zorgt er dus voor dat de bodem minder verdicht. In een tuin waar nog beplanting is werken met een rupskraan daarom een absolute must. Een graafmachine met gewone banden oefent wel veel druk uit waardoor kleine luchtpockets verdwijnen en de volumedichtheid van de grond toeneemt. Ook op drassigere ondergronden zijn rupsbanden noodzakelijk. Rupsbanden zijn stabieler en dat maakt heel wat verschil wanneer je werken uitvoert in de buurt van de diepe bouwput van een zwembad. Een rupsonderstel zorgt ervoor dat je veel dichter bij zo een put kan werken. Er bestaan rupsbanden van rubber of staal. Stalen rupsen zijn steviger dan rupsen uit rubber, en ideaal voor werkzaamheden waarbij er veel steenpuin of beton op de werf ligt. Maar let op, stalen rupsen kunnen ook veel schade toebrengen aan de ondergrond. Vermijd dus dat je er mee over een oprit of andere verhardingen rijdt. Een kraan met ‘gewone’ banden is dan weer mobieler dan een rupskraan. Rubberen banden laten overigens enkel sporen na wanneer je er mee draait. Dat komt omdat het rubber dan tegen de ondergrond inschroeft. Laten je banden sporen na in een tuin? Geen nood, met een simpele hogedrukreiniger heb je de sporen snel weer weggespoten.
DE DRAAICIRKEL
De draaicirkel van een graafmachine duidt aan hoeveel ruimte de machine inneemt wanneer je er mee draait. Eerst en vooral maken we onderscheid tussen binnendraaiers en buitendraaiers. Bij een binnendraaier blijft het bovenstel (het effectieve kraangedeelte) binnen de afmetingen van het onderstel. Het voordeel hiervan is dat je zonder al te veel problemen kort bij een huis of afsluiting kan werken. Bij het zwenken komen het contragewicht en het motorgedeelte van de kraan dan niet zijdelings voorbij de rupsen.
FORMATEN
Een ander belangrijk gegeven zijn de afmetingen van de graafmachine. Ga in de gewichtklasse van 5 ton voor een goede middelmaat. Niet te groot want dan raak je moeilijker in de tuin en wordt je bewegingsvrijheid flink belemmerd. Niet te klein want dan duren de werken soms nodeloos langer. Let er vooral op dat je een machine kiest die diep genoeg graaft. Afhankelijk van de daadwerkelijke diepte en breedte van het zwembad moeten de arm en graafbak tot aan de helft van breedte reiken en daar nog steeds de juiste diepte bereiken.
BAKKEN
Een graafmachine kan met allerlei aanbouwdelen worden uitgerust. Natuurlijk heeft het type grondbak het meeste belang. Een standaard graafmachine maakt gebruik van een dieplepelbak. Dat is een stevige en eerder smalle bak waarmee je grote happen grond kan weghalen. Een greppelbak is dan weer breder en minder diep. Deze gebruik je om de bouwput te egaliseren na de grove werken. Een kantelbak is vergelijkbaar met een greppelbak, met het verschil dat je deze ook nog eens zijdelings kan kantelen. Dat is handig om schuine wanden af te schrapen. Ook voor het aanleggen van een talud is een kantelbak erg gemakkelijk.
HUREN OF KOPEN?
Indien je de graafmachine maar enkele keren per jaar van stal haalt, is een huurmachine
een goede optie. De meeste gespecialiseerde firma’s hebben een ruim aanbod aan machines binnen verschillende gewichtsklassen en aanbouwdelen. Denk bijvoorbeeld aan een hydraulische trilplaat voor op de graafarm, die helpt je de grond te verdichten na het graven. Een voordeel aan huren is dat jij je geen zorgen hoeft te maken over onderhoud of machinebreuk. En kan je altijd aan de slag met een machine die tiptop in orde is. Beslis je om zelf een graafmachine te kopen? Laat je dan adviseren door je dealer, hij kent ten slotte alle technische specificaties van de machines en zal je helpen om een machine te kiezen die optimaal rendeert.