
Na een grondige renovatie is er geen sprake meer van een vernieuwd bad, maar wel van een gloednieuw zwembad. Transformaties om ‘u’ tegen te zeggen: hoe pakken de vaklieden het stap voor stap aan in de praktijk? Als zwembadbouwer en tuinaannemer krijg je wel eens renovatievragen. Waarom niet vernieuwen in plaats van alles met de grond gelijk te maken? Constructie-sparend werken, zo help je de klant de vinger op de knip te houden en doe je zelf een duit in het zakje om de afvalberg te verkleinen. Enkele spectaculaire metamorfoses deskundig toegelicht.
BEKROOND MET GOUD
Tijdens de recentste editie van de wedstrijd ‘Belgische Zwembad-, Wellness- en Zwemvijverbouwer’ heeft Relex goud gepakt in de categorie Renovatie. “Zowat 15 jaar geleden realiseerden we een skimmerzwembad voor deze opdrachtgever. Nadien verzorgden we het onderhoud en tekenden voor de na-service”, vertelt Kilian Milans. “Gaandeweg hebben we een prima klantenrelatie opgebouwd, en zo kregen we opnieuw het vertrouwen, maar deze keer om het bestaande bad te vernieuwen.”
Totaalconcept samen met klant
De binnenbekleding was duidelijk aan vervanging toe, maar de renovatie ging uiteindelijk veel verder. “Na enkele gesprekken besloten we samen om het skimmerzwembad om te vormen tot een onderloopzwembad met een prachtige plage.” Het team ging aan de
slag om het bad te ontmantelen. Er werd een overloopgoot gecreëerd rondom het zwembad, men bouwde een buffertank, plaatste bodeminspuiters in de vloerplaat en installeerde een nieuwe trap en rolluik. “Tot slot vernieuwden we de binnenbekleding met grijze liner van Renolit Alkorplan en mochten het geheel afwerken met boordstenen en terrassen zodat het totaalplaatje nu volledig klopt.” Blauwe hardsteen van Belgische bodem in de hoofdrol, en het poolhouse past perfect in het landelijke beeld. Een vakkundige transformatie die garant staat voor subliem zwembadplezier. “De keuze voor een onderloopontwerp resulteert in een hoge waterlijn, waardoor het geheel meteen een stuk moderner oogt.”
Duurzame aanpak
Esthetisch een resultaat van formaat. Missie geslaagd, dit mag gezien worden. Het oog wil ook wat, weet je wel. Maar verder werd hier uiteraard de techniek duchtig aangepakt, daar kun je immers niet buiten in de huidige tijd waar er veel aandacht is voor het milieu en de portemonnee. “We plaatsten een chloor-armere installatie en een warmtepomp type Fairland TurboSilence voor de opwarming van het zwembad. De filterpomp werd vervangen door een frequentie gestuurd exemplaar om aldus duurzamer om te springen met het energieverbruik.” Er is gewerkt met Speck Pompen model Badu Delta Eco VS en de zandfilter is een descon® home exclusiv. Qua verlichting opteerde men voor ledlampen.
Slim proactief zijn
“Meer en meer worden we aangesproken om zwembaden te renoveren. Naargelang de situatie op het terrein schatten we graag in wat de specifieke mogelijkheden zijn.” Alvast enkele nuttige tips van de collega zwembadbouwer uit Boom! “Opteer voor een betonconstructie, want deze biedt enorm veel potentieel op lange termijn, behoudt zijn kwaliteit en is interessant naar renovatie toe.” Om mensen optimaal en langdurig te laten genieten van hun zwembad nog dit: “Regelmatig onderhoud, nazicht en proactieve vernieuwingen zijn noodzakelijk.


ZWEMVIJVER WORDT BIOBAD
De vraag van de klant aan het adres van Eenzwemvijver.be te Berlaar was kristalhelder. “Bouw voor ons de bestaande zwemvijver om tot een gebruiksvriendelijk en net biobad”, aldus Mario Volders. Dat gebeurde om voor de hand liggende redenen: algenvorming en de vijver vergde te veel onderhoud. “We hebben de constructie aangepast en een beetje verbouwd.” Er werd een buffertank geplaatst en met het overloopsysteem wordt nu skimmend gewerkt. “Het vuil wordt hier permanent van het water geskimd. Belangrijk omdat er wel wat bomen in deze tuin staan.”
Wat een luxe!
Hoe gebeurde de afwerking? “Het bad heeft een polyesterbekleding met een toplaag van vinylester. In tegenstelling tot folie zal dit veel meer de tand des tijds trotseren. We kiezen bovendien voor een donkere kleur, zo bekom je het imago van een zwemvijver.” De installatie voor de chloorvrije waterbehandeling heeft Mario Volders uit het zicht opgesteld in een aparte geïsoleerde berging van 1 x 2 m. Mooi meegenomen: de huiseigenaars kunnen hier het zwemwater verwarmen. “We hebben een tweede circuit voorzien dat gekoppeld is aan een warmtepomp.” Gescheiden circuits, waarom? “Omwille van de zuinigheid. Het tweede circuit wordt enkel gebruikt om extra te skimmen in de herfst of bij het verwarmen wanneer nodig. Circuit nr. 1 functioneert altijd, en dus werken we daarvoor met een lichtere pomp die slechts 1/4de verbruikt van een klassieke zwembadpomp.”
Beste van twee werelden
“Je duikt, plonst en dobbert hier in een bad van drinkwaterkwaliteit. En het vraagt slechts een absoluut minimum aan onderhoud.” Het continu skimmen maakt een rolluik overbodig. Zo’n biobad rendeert dan ook 365 dagen per jaar. Om in te zwemmen, dat spreekt voor zich, maar ook om gewoon visueel van te genieten. Outdoor fun gegarandeerd, zomer en winter! “Met een biobad geniet je van het beste van twee werelden. Echt het summum van gezond genieten zonder kopzorgen.”


DRINGEND TE RENOVEREN
“Dit binnenzwembad was al meer dan 25 jaar oud en had zijn beste tijd gehad. De mozaïek vertoonde barsten en het was ook niet meer naar de smaak van de klant. Op verschillende plaatsen lekte het zelfs en het rolluik was defect”, vernemen we van Stein Van Belleghem. Helemaal renoveren was dus de boodschap. Een kolfje naar de hand van Zwembadman te Wielsbeke, een bedrijf met massa’s expertise en knowhow. Het resultaat was goed voor de zilveren medaille in eerdergenoemde wedstrijd.
Minder bad, meer beleving
De klant wilde het bestaande zwembadgedeelte ook esthetisch aangepast zien aan de stijl van de woning. Dat is perfect gelukt. Het oorspronkelijke zwembad was eigenlijk extreem groot. Er werd een nieuwe kuip gegoten met de oude muren als betonbekisting. “En zo is het bad een stuk kleiner geworden. Maar door de bestaande bodemplaat te behouden, is de zwemdiepte wel onveranderd gebleven.” Afmetingen: 10 x 4 x 1,5 m. Wanden in 30 cm dik gewapend beton. Als nieuwe afdekking is geopteerd voor een PCrolluik Swim Safe. Rondom is er nu extra ruimte die door de bewoners en hun gasten met graagte wordt benut om zich te ontspannen.
Comfort hoog, verbruik laag
De oude filterpomp is vervangen door een frequentiegestuurd model. “De nieuwe pomp draait bijna altijd op zijn laagste stand. Op die stand hebben we een maximum verbruik van 0,5 kW.” De waterbehandeling gebeurt met een installatie Ospa BlueClear, zoutelektrolyse. De zandfilter is een Ospa EcoClean Super. Verwarming: Pahlèn Maxi-Flo, warmtewisselaar. “Ook de ontvochtigingsinstallatie is helemaal vervangen. De nieuwe groep heeft twee frequentiegestuurde ventilatoren en geen compressor meer. De oude groep kwam makkelijk aan 4 kW tijdens het ontvochtigen. De nieuwe ventilatoren draaien in spaarstand op 0,16 kW en bij het ontvochtigen op ongeveer 0,4 kW. Het algemene elektrisch verbruik is hiermee drastisch verlaagd. De filterpomp verbruikt nu maar een zesde meer van zijn vroegere verbruik en de ventilatiegroep zelfs maar een tiende.”
Houden van uitdaging
“Dergelijke bekisting plaatsen in een binnenzwembad is niet evident en ook het gieten van het beton was geen makkelijke opgave”, besluit Stein. “Er kan namelijk niet met een kraan gewerkt worden, alles dient met de hand te gebeuren.” Het huis was al in een afwerkingsfase, dus daar diende ook rekening mee te worden gehouden. “Alle buizen voor de filtering zijn vernieuwd en mee verwerkt in het beton. Ook het uitmeten van alle stukken zodat ze mooi aansluiten op de bekisting, was evenmin vanzelfsprekend.”
Geen sinecure
De nieuwe ontvochtigingsinstallatie was te groot om via de trap naar de kelder te brengen om daar in de technische ruimte te plaatsen. “In samenspraak met onze leverancier hebben we de groep volledig uit elkaar gehaald en in kleinere stukken naar beneden gebracht en daar dan volledig opnieuw opgebouwd!” Dankzij het gebruik van DuraTech ledverlichting baadt deze relaxruimte met luxueuze pool in een stemmig licht. Dat het schuifraam helemaal opengaat is, last but not least, een extra sterk punt van dit concept. Hierbinnen is het buitengevoel nooit ver weg …


DAG EN NACHT VERSCHIL
Hoe het toen was en vandaag … Dag en nacht verschil is er! “Dit zwembad was wel twintig jaar oud. Gedemodeerd en technisch achterhaald. Het zag er niet meer uit en voldeed qua luxe al lang niet meer aan de hedendaagse noden en wensen”, stelt Dieter Valkenborgh. De opdracht voor Zwembaden Valkenborgh: bad opfrissen en moderniseren, en tegelijk zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Opdracht volbracht!
Tijdloze look
“We hebben eerst en vooral het bad gestript. Rolluik weg. Oude folie weg. Terrassen afgebroken. Daarna hebben we een tussenmuur geplaatst en dan het nieuwe rolluik weggewerkt in een plage waar de kinderen en kleinkinderen op kunnen spelen.” De nieuwe folie is neutraal getint. Heel anders dan vroeger qua look. Toen had men het bad afgewerkt in traditioneel blauw. Het zwembad heeft voortaan een tijdloos karakter en kan dus weer een tijdje mee.
Meer dan een facelift
Deze professional met uitvalsbasis te Hasselt plaatste vervolgens nieuwe boordstenen en nam ook de realisatie van de terrassen voor zijn rekening. “De omgebouwde pool gaat nu meer op in de omgeving dan vroeger. Met ledverlichting werken we niet enkel budgetbewust, ’s avonds baadt het bad daardoor ook in sfeer en gezelligheid.” Maar dit project omvat meer dan een uiterlijke facelift. Tevens gebeurde er een upgrading van de technieken: een zuinige pomp en een nieuwe waterbehandeling op basis van hydrolyse.” Nu is het terug volop genieten geblazen in en bij het zwembad, dat staat als een paal boven water.

