
Opgeloste metalen zijn echte boosdoeners in een zwembad. Niet enkel de gezondheid kan eronder lijden, zo ontstaan ook vervelende vlekken op de zwembadbekleding. Maar een waterbehandeling met een minerale metaalionenbinder brengt gelukkig soelaas.
De boodschap is dus duidelijk: opgelet met opgeloste metalen in het zwembadwater!
Opgeloste metalen zijn zeer schadelijk voor de mens. Je mag het gevaar niet onderschatten. Bovendien vormen ze een van de hoofdoorzaken van vlekvorming op de liner. “Om de kans op vlekvorming te verkleinen, is het van tel om de hoeveelheid opgeloste metalen in het zwembadwater te verminderen”, stellen de specialisten van Renolit. De aanwezigheid van opgeloste metalen in water kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan corrosie in leidingen, pompen, generatoren en aansluitingen. Of onzuiverheden in de producten voor waterbehandeling. De vervanging van het zwembadwater of een deel ervan, kan ook een trigger zijn. Wist je dat kraantjeswater tot 0,2 ppm koper kan bevatten?
Efficiënt en veilig
Het is belangrijk te weten waar je water vandaan komt met betrekking tot de opgeloste metalen in het zwembad. Lees verder aandachtig de bijsluiters van de algenvernietiger en de andere chemische producten die je gebruikt voor de waterbehandeling. Om vlekken te voorkomen, is er nu een efficiënte en veilige oplossing om het gehalte aan opgeloste metalen in het zwembadwater in te dijken: Renolit Alkorplus Metaalionenbinder. “Dit is een mineraal product in een suspensie dat verschillende metaalionen zoals koper, lood, tin, cadmium, arseen, zilver en vele andere kan neutraliseren.”

Via de skimmer
Dit metaalionen-bindmiddel bevat fijne, onoplosbare korrels. “Om te voorkomen dat het product zich in het water verspreidt, raden we aan om het in de skimmer te doen. Op deze manier wordt er een actieve laag gevormd in de filter. De zware metaalionen worden door het product gebonden en zo bij het reinigen of spoelen van de filter afgevoerd.” Na elke filterreiniging is het voldoende om nog een dosis van het product in de skimmer te doen. “Het is belangrijk om de zwembadpomp regelmatig te laten draaien zodat het product zich door het zwembad kan verspreiden. De dosering hangt af van het waarschijnlijke gehalte aan metaalionen in het zwembadwater.”
Doseringsinstructies
Tijdens het zwemseizoen gebruik je bij voorkeur 40 ml van het product, zowat een volle schroefdop, per 50 m³ water per week. Aan het begin van het zwemseizoen en na elke vervanging van het zwembadwater, ook al is het maar gedeeltelijk, is het advies 80 ml van de metaalionenbinder per 50 m³ water.
Preventief en curatief
Dit innovatieve middel is niet enkel van toepassing bij een preventieve behandeling. Ook curatief is het inzetbaar. De fabrikant biedt in die zin een effectieve kuur aan waar je als zwembadbouwer en tuinaannemer van dienst, flink mee geholpen bent. Een stappenplan, zeg maar. Professional of gebruiker, wat staat je te doen mochten er metaalvlekken verschijnen op de zwembadliner? Contacteer Renolit, want men weet er daar wel raad mee.

Aandachtspunten
Opgelet: het actieve bestanddeel van deze metaalionenbinder is niet compatibel met waterdesinfectiemethoden op basis van metaalionen, zoals kopersulfaat of elektrofysische systemen. “En het is beter om de zwembadfolie niet met algenvloeistof te besproeien, of alleen met kopervrije algicide. Bayrol bijvoorbeeld bevat geen koper. Want een verhoogd kopergehalte veroorzaakt vaak verkleuring van de foliebekleding”, weerklinkt tot slot als goede raad bij Renolit.
Tekst: Patrick Retour