Architecturale pareltjes

Een wereldreis zat er afgelopen jaar niet echt in. Maar dat wil niet zeggen dat we je niet kunnen laten wegdromen naar verre oorden. In dit artikel lichten we de mooiste zwembaden van over heel de wereld uit. Deze architecturale pareltjes dienen niet alleen ter inspiratie voor je volgende reisje. Maar des te meer voor je voor toekomstige projecten. Knappe staaltjes vakmanschap, succesvolle samenwerkingen met architecten en locaties om van weg te dromen. In dit artikel bestaan er eventjes geen grenzen meer. 

IN DE ZWEVENDE HEMEL 

Plaats: Valdaora, Italië
Architectuur: Noa* Network of Architecture
Fotografie: Alex Filz 

Onze wereldreis maakt een eerste stop in Valdaora, Italië. Daar, aan de rand van de bergketen de Dolomieten, vinden we het recent uitgebreide familiehotel Hubertus. De nieuwe hotelvleugel bestaat uit 16 suites, een wijnkelder, keuken, restaurant, fitness, panoramisch terras en een ongelofelijk zwembad. Dit zwembad balanceert als een soort van vrijdragende balk tussen het nieuwe en oude deel van het hotel. 

De kuip zweeft zo’n 12 meter boven de grond en is 5 op 25 meter groot. De antracietkleurige afwerking zorgt ervoor dat het zwembad iets weg heeft van het imposante, rotsachtige landschap dat het omringt. Het glazen zwembaduiteinde en het raam dat in de bodem werd geïntegreerd, versterken het zwevende gevoel. En de steunpalen bestaan uit ontschorste lariksstammen die ook in de rest van het nieuwe gebouw een architecturale rol vervullen. 

 Meer informatie op noa.network 

SPEELSE REFLECTIES 

Plaats: Benahavis, Spanje
Architectuur: Fran Silvestre Arquitectos
Interieurarchitectuur: Alfaro Hofmann 

Voor de bekende Spaanse architect Fran Silvestre leende de steile helling van dit perceel zich perfect voor een architecturaal hoogstandje met een zwembad in de hoofdrol. Typisch naar zijn stijl, ging hij te werk met twee grote, strakke, witte volumes die hij stapelde in een T-vorm. Het bovenste, horizontale volume heeft plafondhoge ramen die een onbelemmerd uitzicht verschaffen op het zuiden. In dit deel van het gebouw bevinden zich de leefruimte, keuken, vier slaapkamers met elk hun eigen badkamer, twee kantoren en een polyvalente ruimte. Dit woongedeelte staat loodrecht op een verticale blok met een uitgestrekt zwembad perfect in zijn verlengde. Wanneer de zwembadverlichting ’s avonds aangaat, zorgt dit zwemkanaal voor magnifieke reflecties op het verticale gevelelement. Bovendien overdekt het bovenste volume ook meteen ook het royale terras. 

Meer informatie op fransilvestrearquitectos.com 

GRIEKS EN GODDELIJK 

Plaats: Zakynthos, Griekenland
Architectuur: Block 722
Fotografie: Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography 

Vergeet de berg Olympus, als de Griekse goden zelf hun verblijf mochten kiezen, zou je ze zonder twijfel terugvinden in het Griekse Olea All Suite Hotel. Deze oase van rust en ontspanning heeft een zeer bijzonder vormgegeven zwembad dat in trappen naar beneden stroomt en ons erg aan terrasbouw doet denken. Hierdoor zit er beweging in het water, van glad en rustig naar klotsend en energetisch. Het zwembad speelt overigens een sleutelrol in de architectuur van het verblijf. De suites en andere hotelfaciliteiten werden allemaal zorgvuldig rond het water geplaatst, zodat je van eender waar in het hotel op het zwembad uitkijkt. De organische vorm van het zwembad past bovendien perfect bij de omgeving. Het hotel ligt op een heuvel. Samen met de omringende olijfbomen zorgde het nabij gelegen zandstrand voor de kleur- en materiaalinspiratie. 

Meer informatie op block722.com 

EEN STUKJE PARADIJS 

Plaats: Félicité, De Seychellen
Architectuur: Studio RHE
Fotografie: Dirk Lindner en Jeremy Austin 

Sinds 2017 kan je in het bekroonde Six Senses resort op het prachtige eiland Félicité verblijven in 28 wonderbaarlijke luxeresidenties, ontworpen door Studio RHE. Deze vakantiewoningen, ook wel gekend onder de naam Zil Payson 28, werden zorgvuldig geïntegreerd bij de imposante kustlijn. Als lineaire geometirsche vormen stijgen de residenties uit de verweerde granieten rotsen die eigen zijn aan het lokale landschap. Wie in één van deze woningen verblijft, krijgt twee zwembaden voor de prijs van één. Naast het opvallende overloopzwembad op het gelijkvloers, ligt er een etage hoger een tweede zwembad met een glazen bodem. Dit zwembad doet dienst als een soort van lichtkoepel en filtert het natuurlijk licht naar binnen. 

Studio RHE begon met het conceptontwerp in 2005 en rondde de definitieve oplevering af in 2017. 

Meer informatie op studiorhe.com 

GAUDIAANS GENIETEN 

Plaats: Cap Martinet, Ibiza
Architectuur: Erik Casadesús en Rolf Blakstad
Fotografie: Studio PSG
Outdoor meubelen: www.jati-kebon.com 

Wie zegt dat een modern zwembad altijd recht en strak moet zijn, is nog niet op bezoek geweest bij de recent gerenoveerde Villa Can Nemo op Ibiza. Deze residentie ligt slechts op 450 meter van de zee en is een bijzonder exclusieve locatie. Het zwembad kan je beslist niet alledaags noemen. Wel zouden we het omschrijven als een gigantisch bad van maar liefst 17 op 7 meter met een organische vorm die doet denken aan de oever van een vijver. Maar ook de invloed van de alom bekende Spaanse architect Gaudi lijkt niet ver weg als je puur naar de vorm kijkt. De waterpartij bevindt zich in het goede gezelschap van een royale, iets hoger gelegen jacuzzi waarvan het water als een prachtige waterval overloopt in het zwembad. De zwembadrand bestaat uit een crèmekleurige natuursteen die doorloopt tot in het interieur. Het zwembad zelf is bouwkundig vervaardigd en werd betegeld met zwarte tegels die ’s avonds in de schijn van de zwembadverlichting een betoverende zilveren glans lijken af te geven. Met de subtropische tuin als achtergrond was Villa Can Nemo vorig jaar bovendien de perfecte locatie voor een fotoshoot van de meubelcollectie van het Belgische meubelmerk Jati & Kebon. 

Meer informatie op can-nemo-ibiza.com 

BINNEN KIJKEN IN EEN ONDERWATERWERELD 

Plaats: São Paulo, Brazilië
Architectuur: Fernanda Marques Arquitetos Associados
Fotografie: Fillippo Bambergh 

Onze laatste stop op deze wereldreis brengt ons naar de miljoenenstad São Paulo in Brazilië. Daar vinden we een luxueuze duplex, ontworpen door de Braziliaanse architect Fernanda Marques. Deze duplex heeft een wel zeer speciale feature. Vanuit de leefruimte heb je namelijk een prachtig panoramisch uitzicht op de onderwaterwereld van het azuurblauwe buitenzwembad. Een slimme manier om het zwembad tot een onderdeel van het interieur om te vormen. De residentie heeft een oppervlakte van 477 vierkante meter. De bouw van het zwembad was veruit het meest uitdagende van dit project. Er werden dikke glazen wanden van speciaal geïmporteerd veiligheidsglas gebruikt. 

De plaatsing van het zwembad was een echt huzarenstukje dat om het nodige vakmanschap vroeg. Maar uiteindelijk was de pijn meer dan de moeite waard. Het zwembad geeft de residentie een niet te evenaren meerwaarde en zorgt voor een bijzondere sfeer in de grote, open leefruimte. De eigenaars van deze woning zijn bovendien fervente kunstverzamelaars. Binnen hangen er onder meer werken van Edgard de Souza, Ernesto Neto en Manoel Rio Branco. Het zijn deze kunstwerken die een belangrijke rol hebben gespeeld in het ontwerp van het appartement. Het minimalisme zorgt ervoor dat het interieur doet denken aan een grote galerij. Het zwembad kan je opvatten als een extra kunstwerk dat het geheel afmaakt. 

Meer informatie op en-fernandamarques.com.br