De toekomst is (bijna) hier: energieprijzen en waterschaarste

AllForPools is al meer dan 20 jaar importeur, groothandelaar en fabrikant van een bijzonder uitgebreid assortiment aan zwembadmateriaal. Ze produceren rolluiken en hebben een eigen lijn warmtepompen. Wij vroegen Bob Van Dyck, commercieel directeur van AllForPools, naar zijn toekomstvisie voor de sector.

“De toekomst ziet er positief uit voor de Belgische zwembadmarkt”, volgens mr. Van Dyck. “Mensen zijn veel intensiever met het werk bezig dan voeger, waardoor onze vrije tijd heel waardevol is geworden. Op de vrije momenten willen we thuis op en top genieten van comfort en luxe. Reizen kost tijd, brengt extra stress met zich mee en is in deze coronaperiode niet altijd even gemakkelijk te organiseren. Zwembadplezier en ontspannen in je eigen wellnessfaciliteiten zijn hét antwoord op de vraag van de consument.”

“De energieprijzen swingen de pan uit en de opwarming van de aarde wordt steeds meer voelbaar. Hierdoor zal de vraag van de klant in de komende jaren nog meer evolueren naar ecologische en economische alternatieven. In een eerste instantie kunnen connected pools ons helpen om beter om te springen met het gebruik van chemicaliën. Tegenwoordig kan je elke warmtepomp standaard connecteren met wifi om hem vanop afstand te bedienen. Hetzelfde geldt voor besturingskasten. Ook het aantal apps om je zwembad te monitoren, valt bijna niet meer bij te houden. Connectiviteit zal in de toekomst een grote rol spelen op voorwaarde dat interfaces gebruiksvriendelijk en makkelijk configureerbaar zijn. Op vlak van waterbehandeling zal chloor nog niet snel verdwijnen. Chloor is het enige middel waarmee de sector al zo lang ervaring heeft (chloor wordt ook gebruikt om water drinkbaar te maken). Wel geloof ik dat we het gebruik van chloor nog verder kunnen verfijnen, mede door de connected pools. Iedereen wil mooi helder en gezond water en dat zal in de toekomst niet veranderen. Voor privézwembaden worden chloor-alternatieven zoals elektrolyse en hydrolyse al vaak gebruikt, al dan niet in combinatie met uv-lampen die overigens uitermate betrouwbaar en aangenaam in gebruik zijn.”

“Een ander item dat volgens mij een mooie toekomst voor de boeg heeft, is de patroonfilter. Natuurlijk zijn er voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van de patroonfilter, maar het feit blijft dat ze een enorme evolutie zijn op vlak van waterverbruik. In de toekomst zal het water schaarser worden waardoor we het terugspoelen koste wat het kost moeten vermijden. Bovendien zijn patroonfilters licht, compact en minder complex om te installeren. Vergeet de 6-weg kranen van de zandfilter! Er zijn nu al transparante patroonfilters op de markt waarbij je een goed beeld hebt van de staat waarin de filter zich bevindt en wanneer je hem moet schoonmaken. Een ander gevolg van de energieprijzen en de waterschaarste is dat overloopzwembaden ook in de toekomst een nichemarkt zullen blijven. Duurzame hoogwaterlijn zwembaden zullen de norm worden in de toekomst om toch aan het schoonheidsideaal te voldoen.”

“Om in te spelen op deze economische en ecologische noden, hebben we bij AllForPools heel wat toekomstgerichte producten in het gamma. Insupool biedt een buitengewoon isolerend vermogen aan de wanden van het zwembad. Onze Black Perfect Full Inverter- warmtepomp is de eerste warmtepomp met een Turbo turbine. Deze innovatie zorgt voor een beter rendement en een lager verbruik. En ook onze uv- en ozonsterilisatie zijn toekomstgerichte producten.”

Tekst: Reine Driesen