Maak een paradijs van het poolhouse

Een zwembad in de tuin is heerlijk. Nog beter wordt het als dat bad geflankeerd wordt door een poolhouse. We doken in dit boeiende onderwerp, om boven te komen met zeven praktische tips. Meer specifiek: tips om een poolhouse om te toveren in een waar paradijs. Zo krijgt het nog meer waarde voor je klanten. In schoonheid, beleving én comfort.

WAARDEER OP MET WELLNESS
Een poolhouse is reuzehandig voor het opbergen van zwembad-gerelateerde spullen. Maar voorzie je het van wellnessvoorzieningen, dan neemt de beleving in één keer enorm toe. Een sauna, een infraroodcabine, een stoombad, een spa – het is allemaal mogelijk. Professionele partijen, zoals Sanigo en Alpha Wellness Sensations, leveren en installeren met plezier precies dat waar de klant behoefte aan heeft. Zeker als het woonhuis wat verder van het poolhouse ligt, zijn ook een toilet, een douche en een kleedruimte prettig. Bij voorkeur is dit

sanitaire gedeelte afgescheiden van het zitgedeelte, zodat nat en droog gescheiden blijven. De gewenste privacy creëer je bijvoorbeeld met een muur of een gordijn. Ook leuk: een wand vol varens, die gedijen goed in een vochtige omgeving.

CREËER EXTRA LEEFRUIMTE
Een poolhouse is natuurlijk ook een prachtige kans om een extra leefruimte te creëren. Met een goedgekozen inrichting en bijpassend meubilair kan het poolhouse dienen als extra woonkamer, eventueel uit te breiden met een binnenkeuken, maar bijvoorbeeld ook als speelruimte voor de kinderen, als hang-out voor tieners of als relaxte thuiswerkplek. Het gebeurt zelfs dat mensen hun poolhouse als bed and breakfast verhuren. En waarom ook niet, als het zo’n paradijselijke plek is geworden? Toch is nog altijd de meest voor de hand liggende optie: een relaxplek voor de bewoners zelf, waar het ook goed vrienden ontvangen is. Ga in dat geval bijvoorbeeld voor een prettige hangstoel, heerlijk om in weg te kruipen met een goed boek. Laat een haard installeren voor extra sfeer en gezelligheid. Of breng een vleugje romantiek de ruimte binnen met een mooie loveseat. Wie daarbij voor lichtgewicht meubelen kiest, heeft als voordeel dat ze eenvoudig te verplaatsen zijn, waardoor makkelijk een open ruimte te creëren is. Zijn ze daarnaast waterbestendig, dan kan er eens iemand nat naar binnen lopen zonder dat dit meteen stress oplevert. Wil je er echt wat moois van maken? Zorg dan dat de stijl van het poolhouse aansluit bij die van het woonhuis.

UPGRADE TOT COCKTAILBAR
Het is een, in de media en in de gedachten van mensen, veel terugkomend beeld: de cocktail aan de rand van het zwembad. En dat is natuurlijk niet voor niks. Wie een pina colada of een daiquiri shaket in het poolhouse, heeft niet alleen zelf een lekker drankje, maar maakt er ook indruk mee bij gasten. Helemaal leuk is een bar die binnen en buiten met elkaar verbindt, met als extra voordeel dat het natte voeten makkelijker buiten de deur houdt. Enthousiast geworden? Plaats een bar binnen – breek er desnoods een stukje muur voor uit – en maak een open venster naar buiten. Met barkrukken aan de zwembadzijde is de cocktailbar compleet. De drankjes mee het bad in nemen en ze al drijvend op een tropische zwemband nuttigen, is óók goed voor een genietgevoel. Zeker als het poolhouse is uitgerust met een koelkast, biedt een bar – naast het shaken van cocktails – nog allerhande andere mogelijkheden. Van het serveren van een culinaire lunch tot interessante hapjes. Laat die tapas en margarita’s maar komen!

VOEG VERMAAK EN BELEVING TOE
Een biljart, een tafelvoetbalspel, een dartbord, een flipperkast. Eén simpele aanschaf is voldoende om een flinke dosis vermaak aan de ruimte toe te voegen. Wie van spelletjes houdt, laat bijvoorbeeld een mooie kast aanrukken waar Monopoly en Ticket to Ride een plekje krijgen. De muziekliefhebber die de sfeer van de jaren vijftig naar zijn poolhouse wil halen, schaft een jukebox aan. En de barbecue-fan gaat voor een Big Green Egg, zodat gasten vanuit het poolhouse (of vanaf het terras) de geur kunnen opsnuiven van zijn outdoor cooking-kunsten. En wat te denken van een groot televisiescherm, waardoor het poolhouse meteen ook homecinema wordt? Een koelkast met frisdrank erbij, een bak popcorn en de ervaring is compleet. Die koelkast is natuurlijk ook handig om het bier koud te houden en voor de verse aardbeien van de strawberry mojito’s. Is er nog ruimte over in het poolhouse? Liefhebbers van een goed glas kunnen ongetwijfeld ook een wijnkast waarderen.

HAAL DE NATUUR NAAR BINNEN
Een poolhouse upgraden kan ook door planten te plaatsen. Binnengroen is hot. Mensen voelen zich prettig in een groene omgeving en planten hebben een positieve werking op lichaam en geest. Ze zuiveren de lucht, verlagen de bloeddruk en verminderen stress. Een poolhouse is zeer geschikt om te vergroenen en zo meer sfeer en ontspanning binnen te brengen. Een tip voor wellnessondernemers: werk samen met een expert op het gebied van interieurbeplanting. Want om optimaal plezier van de planten te hebben en verzekerd te zijn van een lange levensduur, zijn de juiste condities van groot belang. Denk aan de hoeveelheid licht en de vochtigheid van de lucht. Zo’n professional kan je adviseren over de plantkeuze en het juiste onderhoud. De natuur ‘naar binnen halen’ doe je ook door binnen en buiten met elkaar te verbinden. Denk aan het plaatsen van plantenbakken aan beide kanten van de deuropening. Met een schuifpui of dubbele tuindeuren creëer je de mogelijkheid om op een mooie dag de boel open te zetten. Helemaal geen deur is in een poolhouse natuurlijk ook een optie. Leuk is het om accenten van buiten (bijvoorbeeld de kleur van het meubilair) binnen terug te laten komen. Denk aan een ligstoel bij het zwembad, gemaakt van dezelfde stof als de kussens op de bank binnen.

MAAK HET GESCHIKT VOOR MINDFULNESS
Met of zonder planten: het poolhouse is voor mensen een heerlijke plek om zich terug te trekken. Een yoga- of pilatesmatje uitrollen is zo gebeurd. Een bordje met ‘niet storen’ op de deur draagt bij aan het bewaren van de rust. Een daarop afgestemd poolhouse is ook een prima plek voor mindfulness, een vorm van meditatie die helpt om storende gedachten de baas te worden. Met het gebruik van natuurlijke materialen (een houten tafeltje, een rotan stoel, een jute vloerkleed) en rustige kleuren (aarde-, pastel- en bruintinten bijvoorbeeld) creëer je harmonie en balans. Zorg daarnaast voor volop natuurlijk licht, goed voor de aanmaak van vitamine D en een opgewekt gevoel. Ook een fonteintje is een mooie toevoeging. Het geluid van water werkt rustgevend.

HEB OOG VOOR DE FINISHING TOUCH
Een paradijselijk poolhouse begint met een goede basis (zoals het gebouw zelf, mooie materialen, een stijlvolle inrichting en aangename verlichting). Maar ook de finishing touch is belangrijk. Zelfs kleine ingrepen kunnen grote meerwaarde opleveren. Denk aan het plaatsen van een spiegel voor een extra ruimtelijk effect. Aan het ophangen van vitrage voor een dromerige sfeer. Of aan een comfortabele plaid en wat kussens op de bank voor een leuk kleureffect. Ook enkele kaarsen zijn snel neergezet. Een schat aan inspiratie én volop leuke, originele accessoires zijn te vinden op (digitale) marktplaatsen en in interieurzaken. Van een bloemrijke tafeldecoratie of een hertengewei voor een landelijk tintje, tot schelpen, een oude kanopeddel of een reddingsboei voor een beachhouse-gevoel.

Tekst: Janneke Sinot
Fotografie: studiopsg.be / Alpha Wellness Sensations