Hoog peil in zwembadrenovatie: ineenvloeien van knowhow, ervaring en innovatie

Met een zwembad krijgt het buitengebeuren een unieke touch. Maar soms is het aan vernieuwing toe. Om het comfort op hedendaags peil te brengen of anderzijds ook om het geheel van huis en tuin terug uitstraling te geven en een nieuwe look. Collega-specialisten delen hun leerrijke renovatieverhalen met ons en we houden de nieuwste zwembadproducten tegen het licht.

Bij elke zwembadrenovatie zijn twee punten belangrijk. De esthetische kant van de zaak is van tel, uiteraard, maar veel aandacht gaat ook naar energiezuinigheid. “Met dat laatste werd in vroegere tijden nauwelijks rekening gehouden. Vandaag komt dit misschien wel op de eerste plaats”, aldus Olivier Huysmans van HDB Pools te Strombeek. Bij elk project wordt getracht het energieverlies tot een absoluut minimum te beperken: degelijk isoleren van de kuip en de leidingen, de keuze van de zwembadafdekking. Olivier tovert nog iets extra’s uit zijn trukendoos! “Vaak opteren we voor een diepte van 1,50 m in plaats van 2 m. Om het op te warmen volume aan water te verkleinen.”

SITUATIE INSCHATTEN
Elke situatie op het terrein is anders en dus is het bij elke renovatie van een zwembad een ander verhaal. Die complexiteit valt niet te onderschatten. “Voor men aan zo’n project begint, kan de aannemer van dienst maar beter eerst eens de kosten-batenanalyse onder de loep nemen.” Met andere woorden: wat gaat het prijskaartje zijn en wat levert dit de opdrachtgever op? “Eerste vraag die we ons stellen: hoe is het bestaande bad precies opgebouwd. Soms is volledig opnieuw beginnen van nul goedkoper dan renoveren. Of is het eerder wenselijk om in de bestaande kuip een nieuwe te plaatsen, om zo de tijd op de werf zo kort mogelijk te houden en de werkuren te drukken.”

ZWEMMEN ZONDER ZORGEN
De filtratie is als het ware het hart van een zwembad. “Daar hechten wij dan ook veel belang aan. Die dient energiezuiniger te verlopen dan voorheen en moet ook zeer gebruiksvriendelijk zijn zodat de klant vooral kan genieten van zorgeloos zwemplezier.” De voordelen zijn legio: zonder back-wash, automatische waterbehandeling, energiezuiniger, geruislozer. “Door de band raden wij altijd aan om sowieso al het leidingwerk te laten vernieuwen. Alles qua isolatie zien we als een duurzame oplossing op lange termijn. En daar kun je dus maar best niet op besparen, die investering verdient zichzelf immers terug.”

LESS IS MORE
Olivier van HDB Pools benadrukt dat inde ‘less is more’-benadering veelal deoplossing schuilt. Soms kan men met simpeleaanpassingen qua kleur en binnenbekleding,of door met andere tegels tewerken, meteen een totaal ander cachetaan een zwembad geven. “We luisterensteeds aandachtig naar de wensen vande klant. Kijken naar de bouwstijl van dewoning en hoe het interieur is ingericht.Daar breien we dan met de zwembadrenovatieop verder. De klant wordt van atot z begeleid met raad en daad voor watbetreft de verschillende mogelijkhedennaar dat specifieke project toe. Zo zal allesuiteindelijk een mooi geheel vormen enzorgen de juiste verhoudingen voor eengevoel van harmonie.

ZO LEK ALS EEN ZEEF
Knappe zwembadrenovatie gespot in Scherpenheuvel! “Oorspronkelijk had men hier op de bodem gewerkt met een witte liner en de wanden bestonden uit wit gelakte aluminium panelen”, getuigt Jirky Van Den Bergh van zwembadbouwer Van Eeckhoudt. “Het is enigszins gênant om te moeten vaststellen dat er van in het begin lekken zijn opgetreden bij deze realisatie van een andere aannemer uit de sector.”

ONDERHOUDSVRIENDELIJK
Van Eeckhoudt heeft het zwembad dan compleet gerenoveerd met inox plaatwerk AISI 316L, geborsteld. Een nieuwe technische installatie werd in gebruik genomen. Het solar-rolluik is in polycarbonaat en met de schitterende lampen zet men de puntjes op de i. Alles oogt nu perfect en er zijn geen problemen meer. “We werken met een zandfilter, frequentie-gestuurde pomp en automatische pH- en chloordosering.” Er komen maar weinig chemicaliën aan te pas. Dit zwembad is bijgevolg zeer onderhoudsvriendelijk. “Aan dit bad heeft de klant slechts vijf minuten werk per week. Verder is het enkel genieten geblazen.”

GOEDKOOP GENIETEN
De hoge waterlijn geeft dit project een sublieme uitstraling. Zo’n bad in inox veroudert of verkleurt niet, kan scheuren noch barsten en er treedt geen algengroei op. Noteer dat het zwembad compleet voorzien is van Styrofoam isolatie. “Dat in combinatie met de Inverter warmtepomp, maakt dat dit bad verwarmen helemaal niet duur is. Reken op amper 1600 euro energieverbruik in totaal voor het hele zwemseizoen.”

TERRAS BIJ ZWEMBAD VERNIEUWEN
Als het zwembad wordt gerenoveerd, dan is de zwembadrand ook aan vernieuwing toe. Tip: er is nu een interessant nieuw materiaal onder de zon, Cedral Terrace. Op basis van vezelcement. Hard als steen maar met de warme touch van hout. De planken laten zich in een handomdraai verzagen en verwerken. De plaatsing gebeurt zonder nagels of lijm. Je bevestigt de terrasplanken met clips op dwarsbalken bovenop een stabiele ondergrond. Verkrijgbaar in twee breedtes: 8,45 cm en 17,5 cm. De lengte bedraagt 315 cm. Bovendien zijn ze maat-, slijt- en kleurvast. Je beschikt over diverse stijlvolle kleuren zodat je voor de klant altijd wel een match vindt met huis en tuin. Bij het zwembad of in de regen, van gladheid heb je geen last. Zo’n plankenvloer van Cedral is uiterst vochtbestendig en 100% antislip. Ideaal dus om rondom het zwembad de terrassen te verfraaien.

DEGELIJKE IMITATIE, AUTHENTIEKE LOOK
Het is in de mode om van je zwembad een blikvanger te maken. “Door te kiezen voor niet alledaagse motieven en kleuren geef je je bad een speciale aanblik en straalt de sfeer er vanaf”, stelt Bob Van Dyck van AllForPools voor. Bob doelt dan op de trends die momenteel in de smaak vallen: 3D-reliëf, beton- of granietimitatie. “We merken ook dat baden met tegels of beton omgebouwd en gerenoveerd worden met een liner die dat materiaal qua karakter het best benadert. FIDJI green van Alkor CGT hebben we nu zelfs standaard in stock. Dat was vroeger niet zo, maar nu is er veel vraag naar. Ook ‘Pierre de Bali’ van Aquasense is in trek. Of bij Elbe heb je de ‘Island dreams’, dan waan je je op een exotisch strand. Met hun vernislaag zijn deze heel gemakkelijk in onderhoud. Je geniet wel van de authentieke look, maar het poetswerk is miniem.”

OVERLOOPGOOT EN BUFFERTANK ZIJN ÉÉN
Bij zwembadrenovatie is de ISI Miroir beslist een handige tool. Het betreft een overloopgoot en een buffertank in één. “Met onze ingenieuze bufferoverloopgoot creëert de vakman een prachtig spiegelend overloopzwembad zonder de klant op kosten te jagen”, aldus Ludovic Cardenas Fernandez van CF Group. Bevestiging gebeurt rechtstreeks op de badrand en het systeem is aanpasbaar aan eender welke toestand op het terrein. Geschikt voor alle afmetingen, met een maximum oppervlakte van 80 m2. Tussen het bad en de goot bekom je een efficiënte en veilige afdichting. “Het spreekt voor zich dat je geen aparte buffertank meer nodig hebt. En niet onbelangrijk: waar je bij een traditionele overloopgoot wel eens hinder ondervindt van onaangename geluiden, is dat hier nooit het geval.”

Tekst: Patrick Retour