Alpha Industries: wat is verschil tussen een stoombad en een hammam?

“Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een stoombad en hammam?” Dat is een vraag die we bij Alpha Industries vaak gesteld krijgen. We gaan er graag even dieper op in.  

In een stoombad wordt de warmte door alleen maar door een stoomgenerator en eventueel ook door bankverwarming onder de tegels geproduceerd. Hierdoor bekomen we een luchtvochtigheid van 100 % en een omgevingstemperatuur van 45 – 50°C.

In een hammam komt de warmte vanuit de banken en wanden. De luchtvochtigheid komt geheel door het overvloedige gebruik van water tijdens de behandelingen, maar kan eventueel versterkt worden door een stoomgenerator. De luchtvochtigheid bedraagt 80-100 % en de temperatuur 40°C.

De opbouw en structuur van het stoombad en de hammam zijn echter hetzelfde. EPS hardschuimplaten verminderen de energieconsumptie tot wel 80% t.o.v. een acrylstructuur of een structuur uit steen of beton. De EPS platen worden versterkt met een glasvezelmat en waterdicht gemaakt door een zeer dunne laag speciale cement.

Tot de afwerkingsmogelijkheden behoren tegels, mozaïek of een speciale stucco. Belangrijk is echter dat de afwerking zo dun mogelijk is, zodat die minder warmte en energie opneemt. En de opgenomen warmte zo snel mogelijk via langegolf infraroodstraling aan het lichaam wordt afgegeven. Het is niet de stoom maar vooral de stralingswarmte van de wanden en banken die voor de warmte-opname in het lichaam en het aangenaam gevoel van een hammam of stoombad zorgen.

Niet geïsoleerde- of polyesterstructuren zijn daarom uit den boze, omdat ze de energie grotendeels verliezen of terugkaatsen en dus geen inwerking van infrarood op het lichaam hebben.

Alpha Wellness Sensations biedt  een compleet gamma van alle wellness-technieken in standaard modellen en maatwerk aan. Dit alles in eigen beheer met de nodige knowhow en ervaring.