Breng je technische tekeningen tot leven met 3D

De plannen en technische tekeningen van een zwembad-, zwemvijver- of tuinontwerp worden steevast uitgevoerd volgens de regels van de kunst. Een technische tekening of plan wijkt geen millimeter af van de geldende normen en voorschriften. Alle informatie die je nodig hebt om het getekende te kunnen uitvoeren, staat op zo een plan vernoemd.

Daarenboven moet deze informatie eenduidig uitlegbaar zijn en dus niet voor meerdere interpretaties vatbaar. Kortom technische tekeningen zijn onmisbaar voor iedereen die bezig is met zwembad-, zwemvijver-of tuinontwerp. Toch vraagt zo een blauwdruk heel wat inlevingsvermogen van een klant. Je ontwerp uitwerken in 3D is hier een goede oplossing voor. Een 3D-voorstelling verschaft je klanten een ruimtelijk inzicht waardoor zelfs verborgen details snel duidelijk worden. Zo weet men exact wat men van het project mag verwachten voor de afgesproken prijs. Er bestaan tal van (gratis) programma’s om zelf met 3D aan de slag te gaan. We vertellen je wat je moet weten.

SKETCHUP
Je hebt vast al eens gehoord van SketchUp. SketchUp is 3D-programma dat in het jaar 2000 in het leven werd geroepen als alternatief voor de toenmalige ingewikkelde 3D-programma’s. Het idee achter SketchUp is dat iedereen met 3D aan de slag kan.

Met SketchUp kan je gebouwen, tuinen, zwembaden of producten zeer gedetailleerd uitwerken. Het programma bevat een heel goede schaduwsimulator waardoor je resultaat er super realistisch uitziet. Bovendien is SketchUp de grondlegger van de zogenaamde push-pull-techniek, waarmee je vlakken van een 3D-model heel eenvoudig kan induwen of uittrekken. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid. Het programma heeft zelfs een bibliotheek met allerlei planten, struiken en bomen die je met een paar klikken kan toevoegen aan je eigen ontwerp. Zo geef je de tuin met je zwembadontwerp meteen wat aankleding.

VECTORWORKS
VectorWorks is een CAD-programma (computer-aided design) dat voornamelijk gebruikt wordt om modellen, ontwerpen en plannen te maken in 2D en 3D. De software is volledig beschikbaar in het Nederlands en laat het toe om je model te presenteren in elke fase van het ontwerpproces. Naast de traditionele tekengereedschappen biedt VectorWorks je de mogelijkheid om te tekenen met elementen uit de echte wereld. Zo kan je enkele lijnen trekken en die aanvullen met afbeeldingen van planten, muren, ramen en noem maar op. De objecten zijn eenvoudig te bewerken en bevatten automatisch 2D- en 3D-aanzichten. Met VectorWorks is het dan ook gemakkelijk om een 3D-model te maken van een 2D-tekening. Elke vorm, zowel open als gesloten, kan worden gevuld met kleuren, lijnarceringen, motieven of afbeeldingen. VectorWorks heeft een ingebouwde functie waarin je materiaallijsten kunt opstellen en al meteen de prijzen voor deze materialen kunt berekenen. Bovendien kan je in het programma AutoCAD- en SketchUp-bestanden importeren of exporteren. En voor wie helemaal tot het uiterste wilt gaan, zorgt de IGS, SAT en STL ervoor dat je 3D-modellen kan printen via een 3D-printer.

AUTOCAD
AutoCAD is de pionier onder de professionele 3D-programma’s. Dit CAD-programma werd door het Amerikaanse bedrijf Autodesk ontwikkeld en is sinds 1982 commercieel verkrijgbaar. AutoCAD wordt onder andere gebruikt in de architectuur, bouwkunde en voor productontwerp. Maar ook voor ruimtelijke ordening, landmeetkunde en werktuigbouwkunde wordt het programma graag gebruikt door professionals. Net zoals bij VectorWorks bestaan er van AutoCAD verschillende uitvoeringen voor verschillende toepassingen. Deze uitvoeringen kan je in het programma integreren als ‘toolset’. Beschikbare toolsets zijn: Architecture, Electrical, Mechanical, Plant-3D, MEP en Raster-design. Naast AutoCAD bestaat er ook AutoCAD LT, dit is een lightversie van het programma waarbij een stuk van de 3D-functies ontbreken. Hierdoor laat AutoCAD LT slechts beperkte aanpassingen toe op 3D-modellen. De bestanden tussen AutoCAD en AutoCAD LT zijn volledig uitwisselbaar en ook oudere bestandsformaten worden ondersteund. Tevens heeft AutoCAD een ingebouwde functie waarin je materiaallijsten met prijzen kunt opstellen.

3D-ontwerp CR3DO

WERK MET EEN PROFESSIONAL
Wil je heel graag 3D-modellen toevoegen aan je service maar heb je simpelweg de tijd niet om zelf met de programma’s aan de slag te gaan? Huur dan de hulp in van een professional. In België zijn er tal van 3D-studio’s die projecten uitvoeren voor kmo’s. De meerkost van het ontwerp kan je achteraf gewoon doorrekenen aan de klant. Het 3D-bedrijf CR3DO uit Alken, uitgesproken als credo, maakt bijvoorbeeld prachtige renders. Het resultaat is bijna niet van echt te onderscheiden.

Meer info:
www.cr3do.be

 

Tekst: Reine Driesen
Fotografie: CR3DO, Shutterstock