BSPA: Veilig zwemmen in coronatijden

Er zijn nog nooit zoveel privézwembaden geweest in België als op dit moment. En dat aantal zal nog stijgen. Terwijl de coronacrisis op de meeste sectoren scherp inhakt, zorgt het gedwongen thuisblijven voor in piek in de zwembadbestellingen. Deze zomer zullen we wellicht niet op vakantie gaan naar ’t buitenland. En een eigen zwembad is nu eenmaal dé manier om de verplichte staycation zo aangenaam mogelijk in te vullen. Maar hoe hou je de zwembad omgeving veilig in deze coronatijden?

Op zich hoef je deze zomer niet echt iets anders te doen dan anders. Om ziekteverwekkers in de kiem te smoren, is het belangrijk dat je waterwaarden in orde zijn met de richtlijnen van gezondheidsinstanties en zwembadexperts.

Dat wil zeggen dat de pH-waarde altijd tussen de 7,2 en 7,6 en het vrij chloorgehalte tussen de 0,5 en 1 ppm moet liggen. Controleer deze waardes regelmatig met testtrips, DPD1 tabletten of door gebruik te maken van een automatische chloordispenser met doseerpompen.

Zitten je waarden niet goed? Voeg dan chemicaliën toe om ze te verhogen of verlangen. Ook dit proces kan je automatiseren. Het vrij chloorgehalte kan je aanpassen door chloortabletten of vloeibaar chloor handmatig aan het water toe te voegen.
Daarnaast is het ook belangrijk om de zwembadomgeving schoon te houden. Vuil is een ideale plaats voor ziektekiemen. Controleer de filtermandjes regelmatig en maak deze schoon. Zorg dat de zwembad regelmatig wordt gedesinfecteerd met middelen die hier geschikte voor zijn.

Let ook op persoonlijke hygiëne! Douche zowel voor als na het zwemmen en zorg ervoor dat zwemkledij en handdoeken regelmatig worden gewassen.

Naast COVID-19 mogen we deze zomer de andere gevaren die een privézwembad met zich mee brengt niet uit het oog verliezen. Uit cijfers blijkt echter dat de meeste ongevallen met kinderen gebeuren in zwembaden en zwemvijvers bij de eigen woning. Toch is er in België geen wetgeving omtrent de veiligheid van kinderen bij privézwembaden. Sinds oktober 2015 is er wel een Europese norm die België toepast.

Specifiek voor de kindveiligheid bepaalt de norm dat ofwel de toegang tot het zwembad beveiligd dient te zijn, ofwel er een veiligheidsvoorziening geïnstalleerd dient te worden.

Dat kan met een of meerdere van volgende middelen:
• Een omheining of veiligheidsbarrière rond het zwembad
• Een zwembadalarm
• Een veiligheidsafdekking
• Een overkapping

Deze zijn tot op heden niet verplicht in België maar dragen zeker bij tot een verhoogde veiligheid. Vergeet echter niet dat er maar een echte manier is om de veiligheid van kinderen te garanderen. En dat is simpelweg het toezicht van een volwassenen.

Tekst met dank aan SIBO Fluidra.

Lees hier meer!