Schrijf je in voor de categorie ‘POOLHOUSES EN BIJGEBOUWEN’

Tekst: Reine Driesen

CATEGORIE ‘POOLHOUSES EN BIJGEBOUWEN’ – De missing link in de wedstrijd ‘Belgische Zwembad-, Wellness- & Zwemvijverbouwer’!

De prestigieuze wedstrijd ‘Belgische Zwembad-, Wellness- & Zwemvijverbouwer’ is wellicht het belangrijkste evenement in de professionele zwembadsector. Maar deze naam, en dus ook de titel van dit artikel, is niet meer correct. Vanaf de editie 2024/2025 wordt er namelijk een nieuwe categorie aan de wedstrijd toegevoegd: ‘Poolhouses & bijgebouwen’.

We spreken vanaf nu dus over de wedstrijd ‘Belgische Zwembad-, Wellness-, Zwemijver- & Poolhousebouwer van het jaar’. Dat deze ‘missing link’ aan de 19e editie van de wedstrijd wordt toegevoegd, laten we niet zomaar aan ons voorbij gaan. We gingen een interessant dubbelinterview aan met Kurt Dekeyzer, organisator van de wedstrijd, en Thomas Cornelis, business developer van Cornelis Hout – nieuwe partner in de wedstrijd. Beide heren vertellen ons waarom het van belang is om deze nieuwe categorie aan de wedstrijd toe te voegen.

Waarom was er nood aan deze nieuwe categorie?
“Bijna 20 jaar geleden zijn we bij PSG Group met de wedstrijd begonnen om de zwembad-, wellness- en zwemvijverbouwers een platform te geven”, vertelt Kurt Dekeyzer. “Deze wedstrijd staat in het teken van vakmanschap en de winnaars behoren tot de top van België. Het doel is altijd geweest om het niveau van de gerealiseerde projecten te verhogen. De wedstrijduitslagen zijn uitgegroeid tot een gids voor particulieren die op zoek zijn naar professionals in deze sector. Toch is het outdoor-plaatje vaak niet compleet zonder poolhouse of bijgebouw. In de wedstrijd zien we vaak dat er naast het zwembad een poolhouse is gebouwd. Zeker wanneer de technische ruimte van het zwembad in het poolhouse wordt ondergebracht, zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of het nu gaat om een bijgebouw in landelijke of moderne stijl, met wellnessfaciliteiten of een buitenkeuken, het bouwen van een bijgebouw vereist altijd veel expertise. We willen dit vakmanschap ook in de kijker zetten, zodat particulieren weten welke aannemers in België uitblinken op dit gebied.”

“Kwalitatieve poolhouses en bijgebouwen verdienen inderdaad een podium”, beaamt Thomas Cornelis. “Zeker als we kijken naar wat voor knappe realisaties onze klanten neerzetten. Het is een niche in de houtsector, maar dat betekent niet dat deze professionals geen aandacht verdienen, integendeel! De wedstrijd zal het niveau van gebouwde poolhouses in België verhogen. Door poolhouses en bijgebouwen bij de wedstrijd te betrekken, wordt de totale outdoorbeleving in beeld gebracht.”

Kurt Dekeyzer: “Voor onze organisatie waren poolhouses en bijgebouwen eigenlijk de ‘missing link’. Als een particulier kiest voor een expert in tuinaanleg, zoals een winnaar uit de Vlaamse Tuinaannemer-wedstrijd*, die eveneens bekroond is in het plaatsen van zwembaden, zwemvijvers, wellnessfaciliteiten én bijgebouwen, maakt hij een weloverwogen keuze. Dit zijn stuk voor stuk investeringen die een leven lang moeten meegaan. Het spreekt voor zich dat je een partner kiest die erkend is vanwege zijn vakmanschap door een jury van sectorautoriteiten.”

Wat mogen we verwachten van de poolhouses en bijgebouwen? Zijn er trends of tendensen die momenteel spelen in de sector?
Thomas Cornelis: “Wat opvalt, is hoe sterk de overheidsregelgeving met betrekking tot vergunningen voor bijgebouwen het uiterlijk van de constructies beïnvloedt. Voor bijgebouwen met een oppervlakte onder de 40 m2 en een hoogte onder de 3,5 meter is geen omgevingsvergunning vereist. Wel geldt er een meldplicht, maar deze regelgeving leidt ertoe dat de meeste bijgebouwen binnen deze afmetingen blijven. Hierdoor wordt er vaak voor een plat dak gekozen. Bij constructies in een landelijke stijl wordt dit meestal gecompenseerd met een sierlijke kroonlijst in plaats van een (rieten) dak. Als je hoger wilt gaan dan 3,5 meter, heb je een architect en een omgevings-vergunning nodig, de aanvraag hiervan kan het traject aanzienlijk vertragen. Met een kroonlijst kunnen we de doorloophoogte van het bijgebouw optrekken van 2,10 naar 2,5 meter zodat het bijgebouw een ruimtelijk gevoel heeft, maar in veel gevallen zou een dak toch passend zijn.”

“Het klinkt ambitieus, maar via de wedstrijd kunnen we de nodige invloed en slagkracht vergaren om dit via politieke weg te veranderen”, pikt Kurt Dekeyzer hierop in. “Ik wil benadrukken dat de regelgeving zeker nuttig is in de steeds kleiner wordende tuinen waarin een te hoog bijgebouw bijvoorbeeld een grote schaduw kan werpen op de tuin van de buren. Maar deze regelgeving scheert alle tuinen over dezelfde kam. Waarom zou men geen bijgebouw met een dak kunnen plaatsen in een tuin waar er voldoende afstand tot het terrein van de buren is? Met CG Concept hebben we een werkgroep opgericht waarin de overheid, departement omgeving, is uitgenodigd. We kunnen dus zeker aankaarten om deze beperkte regelgeving te herzien en uit te breiden naar een beter aangepast beleid.”

“Nog iets anders dat tegenwoordig opvalt, is het toenemend gebruik van het bijgebouw als home office”, vertelt Thomas Cornelis nog. “Een bijgebouw is de ideale manier om het thuiswerk en je privé gescheiden te houden. De multifunctionaliteit van zo een gebouw is namelijk zeer interessant voor de manier waarop men tegenwoordig werkt. Er kan bijvoorbeeld een inklapbaar bureau voorzien worden om door de week op te werken. In het weekend berg je ‘m dan weer op om ten volle van het poolhouse te genieten met het gezin. Wel moet je er rekening mee houden dat wanneer je het bijgebouw omschrijft als een thuiskantoor, je altijd een omgevingsvergunning nodig hebt, zelfs voor gebouwen onder de 40 m2.”

“Een andere verschuiving in de sector, en dan spreek ik natuurlijk vanuit de houtzagerij, is de opkomst van prefabricatie”, gaat Thomas Cornelis verder. “Op dit moment is er een structureel tekort aan technisch personeel en dit tekort zal naar verwachting aanhouden tot 2040. Prefabricatie biedt een oplossing voor dit probleem, want in de fabriek is er meer controle op het juist verzagen van het hout. Al het hout wordt nauwkeurig verwerkt en perfect afgestemd op de wensen van de klant. Je hebt dus veel minder kans op fouten, omdat alles van tevoren is uitgedacht en tot in detail is uitgewerkt met computergestuurde technologieën. Toegegeven, er moet wel meer tijd worden besteed aan de voorbereiding van het project. Maar deze tijdsinvestering haal je er al snel terug uit op de werf. Met prefabricatie heb je minder arbeidskrachten nodig en kan je de bijgebouwen zelfs plaatsen met tijdwinst.”

Waarop worden de poolhouses en bijgebouwen beoordeeld?
Kurt Dekeyzer: “Het plaatsen van poolhouses en bijgebouwen is een allesomvattende stiel, waarbij elke stap, van de grondplaat tot de dakbedekking, met de nodige kennis en nauwkeurigheid moet worden uitgevoerd. De criteria voor het beoordelen van de ingeschreven projecten zullen voornamelijk gericht zijn op afwerking, functionaliteit, duurzaamheid en innovatie. En met innovatie doel ik niet op technologische snufjes zoals domotica, maar eerder op de creatieve en inventieve benadering van de mogelijke uitdagingen die de bouw met zich meebrengt. We hebben het hier in principe over een klein huis. Het belangrijkste is dat de structuur goed zit en alles perfect past. Daarnaast moet het project ook duurzaam zijn, zodat het bijgebouw een leven of langer meegaat.”

“Wat bijgebouwen uit hout betreft, is het vooral belangrijk dat het gebouw volgens de regels van de kunst is opgetrokken”, voegt Thomas Cornelis hieraan toe. “Vanuit onze expertise als houtzagerij weten we perfect welke expertise er nodig is voor zo een constructie. Maar naast vakmanschap speelt kwaliteit van het product natuurlijk ook een rol. Het hout moet zich vaak nog zetten. Je wil natuurlijk vermijden dat het krom trekt of dat de structuur onder te veel spanning komt te staan. Als de gevelbekleding te strak geplaatst wordt, kan het uitzetten van de planken zo krachtig zijn dat het heel de structuur opheft. Daarom blijft ons hout eerst jaren buiten liggen alvorens we het gebruiken. Toch blijft hout een natuurproduct dat kan krimpen of uitzetten, zelfs als het hout niet vers gezaagd is.”

“Verder zal er gekeken worden of het bijgebouw past in het landschap en of het is vervaardigd uit PEFC-gecertificeerd hout. Het is van belang om zorgvuldig te kiezen welke houtsoorten je gebruikt. Bij Cornelis Hout werken we voornamelijk met eikenhout uit Franse bossen, een Europees hardhout dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen binnen Europa.”

“Zoals je kunt horen, biedt de expertise van Cornelis Hout precies wat we nodig hebben om de categorie ‘Poolhouses & bijgebouwen’ in de wedstrijd te introduceren”, besluit Kurt Dekeyzer. “Vakmensen die poolhouses en bijgebouwen bouwen, verdienen erkenning. Samen met Cornelis Hout zijn we in staat om hen dat podium te bieden. We zijn zeer tevreden dat we Cornelis Hout mogen verwelkomen als nieuwe partner. Hun generaties lange ervaring in hout is onmiskenbaar. Het hout dat je voor een poolhouse of bijgebouw gebruikt, moet het juiste hout zijn. Eens het hout is vervormd of kromtrekt, is het moeilijk om dit op te lossen.”

Wie kan er inschrijven in de categorie ‘Poolhouses en bijgebouwen’
Blink jij uit in het realiseren van totaalprojecten? Dan ben jij de perfecte kandidaat om deel te nemen aan de nieuwe categorie ‘Poolhouses & bijgebouwen’. Het is niet vereist dat er een waterpartij in de tuin is aangelegd om je in te schrijven in deze categorie.

De nieuwe categorie ‘Poolhouses & bijgebouwen’ wordt mogelijk gemaakt door het consumentenmagazine Chic Gardens, dat zich richt op outdoor living. Naast de gebruikelijke media-aandacht die de winnaars ontvangen via ZwembadenPlus, zullen de winnaars in de categorie ‘Poolhouses & bijgebouwen’ ook uitgebreid worden gepresenteerd in het Chic Gardens-magazine.

De wedstrijd is een krachtig marketinginstrument dat je volop kan inzetten om het vertrouwen van de klant te winnen. Wie in de prijzen valt, wordt gepromoot in de (digitale) brochure, in verschillende magazines en op verschillende socialemediakanalen. Winnaars hebben dus duidelijk een streepje voor op hun conculega’s.

Inschrijven kan nog tot en met 30 juni via inschrijvingen.zwembadenpro.be.

Meer info:
www.cornelishout.be