The Swimming Pool Hub (TSPH) is een Europese groep, actief in de zwembadsector. Deze groep is ontstaan in 2020 na een samenwerking tussen verschillende grote spelers zoals Covrex®, LPW Pools en de franse fabrikant Walter Pool. Wij spraken met Guillaume de Troostembergh, co-managing director van TSPH over wat de toekomst volgens hem brengt.
“Onze zomers worden warmer, de interestvoeten zijn relatief laag en mensen reizen minder door het coronavirus”, legt mr. de Troostembergh uit. “Hierdoor is het zwembad geëvolueerd van een luxe voor de elite (twintig jaar geleden) tot een culturele streefnorm die voor meer en meer mensen toegankelijk wordt. We merken een sterke groei in de zwembadsector, en die vraag naar zwembaden zal ook op lange termijn positief blijven evolueren. Na de pandemie zullen we na een korte vertraging van de markt, ons in een stabiele, lichtjes groeiende markt bevinden.”
“Aan de ene kant zijn er genoeg Belgische bouwers op de markt om de kwaliteit van het werk naar boven te trekken. (Er worden in België meer zwembaden per km2 geplaatst dan bv. in Duitsland.) Aan de andere kant zijn er nog niet zoveel zwembadbouwers dat de prijzen onverantwoord naar beneden worden gehaald, zoals dat op een groot deel van de mature Franse markt het geval is. In België kost een zwembad met rolluik, volledige filtratie en boordstenen rond de 60.000 euro. In Frankrijk ligt de gemiddelde prijs voor een zwembad eerder rond de 30.000 euro (weliswaar met minder opties, vaker zonder automatische rolluik). Dit wil zeggen dat er in België meer ruimte is voor kwaliteit en service en dat zie je. Een hoge afwerkingsgraad is typisch iets voor België. We mogen heel fier zijn op de Belgische zwembadsector. In veel gevallen wordt de tuin als een totaalproject behandeld. We doen meer dan enkel een zwembad plaatsen. We houden ons ook bezig met het poolhouse, de buitenkeuken, het installeren van de spa, het plaatsen van een stoombad of sauna. Initiatieven zoals de wedstrijd ‘Belgische Zwembad-, Wellness- en Zwemvijverbouwer’ brengen dit niveau nog meer naar boven. In België wordt een zwembadproject vaak aangepakt als een totaalconcept. En dat is een grote meerwaarde naar de eindklant toe, want een perfect afgewerkt totaalconcept, volledig naar eigen smaak, kan je niet zomaar online bestellen. ”
“Omdat er nu zoveel zwembaden worden geplaatst, zal de markt op een natuurlijke wijze evolueren naar een renovatiemarkt. De meeste zwembaden hebben een levensduur van 25 à 40 jaar. Onderdelen zoals de filter, warmtepomp of het rolluik zijn sneller aan vervanging toe. Als je weet dat er het afgelopen jaar in België een paar duizend extra zwembaden zijn geplaatst, die over 10 à 20 jaar allemaal nood hebben aan retrofit-onderdelen, dan heeft onze sector zijn handen meer dan vol.”
“Als je naar de vastgoedsector kijkt, dan zie je dat de tuinen alsmaar kleiner worden, maar dat wilt niet per sé zeggen dat de zwembaden altijd kleiner worden. Gebaseerd op de 12.000 afdekkingen die we vorig jaar in Europa hebben geleverd, kunnen we stellen dat de Belgische zwembaden nog steeds redelijk groot zijn t.o.v. andere Europese landen. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn 44% van de zwembaden kleiner dan 25 m2, slechts 3% van de zwembaden zit boven de 40 m2. In België zit 33% van de zwembaden boven de 40 m2, dat is dus een zwembad van vier op tien meter.”
“De vraag naar plaatsbesparende oplossingen wordt wel steeds groter. Daarom zal het bewegend terras over een paar jaar echt opkomen in België. Een beweegbaar terras is een afdekking die je over het zwembad schuift. Voor mensen die een kleinere tuin hebben wil dat zeggen dat ze deze ruimte extra kunnen benutten wanneer het zwembad afgedekt is. Bij Walter Pool, een Franse firma onder The Swimming Pool Hub-groep, merken we op dat de verkoop voor WaluDeck sterk groeiend is. WaluDeck is een beweegbaar terras met 12 cm isolatie. Hierdoor is deze afdekking ideaal voor in de winter en zomer. Het is veilig, mooi en houdt het vuil uit het zwembad. Je kan WaluDeck dus echt als terras gebruiken”
TEKST: Reine Driesen