Hoe bepaal je het debiet van een pomp?

Het debiet van de zwembadpomp is een essentieel stukje informatie dat je zal helpen om een efficiënte watercirculatie te installeren. In dit artikel bespreken we een eenvoudige en praktische methode om het debiet te berekenen zodat je als zwembadbouwer de juiste beslissingen kunt nemen bij het ontwerpen en bouwen van een zwembadinstallatie. Je hebt er slechts drie instrumenten voor nodig: een meter, een potlood en een horloge.

Wat is het debiet?
Het debiet is de hoeveelheid water die in een bepaalde tijd wegstroomt. Een debiet van 15 m3/uur betekent bijvoorbeeld dat er 15.000 liter water per uur wordt weggepompt, oftewel 250 liter per minuut. Het debiet van een pomp kan je berekenen door simpelweg een niveaudaling (hoogte) te meten en deze te vergelijken met de tijd die hiervoor nodig was. Om het volume te berekenen, heb je de lengte, breedte en hoogte van het zwembad nodig: lxbxh.

Waarom is het debiet zo belangrijk?
De pomp van het zwembad pompt het water door een netwerk van leidingen en de filter. Als het water door de filter loopt, wordt het debiet van het water vertraagt ​​- dit creëert drukverliezen. Er zijn verschillende factoren die het debiet van de filter tijdens gebruik kunnen beïnvloeden, zoals veroudering van de pomp, verstopte leidingen, een verstopte pompturbine en nog veel meer. Door af en toe het debiet na te meten, krijg je veel informatie over de installatie en het nuttige vermogen van de filter, én kan je tijdig problemen opsporen. Bovendien is het altijd handig om te weten hoe je het debiet moet berekenen. Je weet namelijk nooit wanneer je te maken krijgt met een pomp waarvan je geen technische specificaties kunt vinden. In dat geval kun je zelf het debiet berekenen om te controleren of de pomp geschikt is voor het volume van je zwembad.

Hoe bereken je het debiet?
Het debiet is eenvoudig te berekenen in enkele stappen.

Stap 1
Gebruik een vet potlood om het waterpeil van het zwembad te markeren. Als het zwembad een eenvoudige geometrische vorm heeft zoals een rechthoek, meet dan gewoon de lengte en breedte in meters (maak je geen zorgen, we komen later terug op complexere vormen).

Stap 2
Schakel de pomp uit en zet de klep van de zandfilter in de positie ‘spoelen’. Als er een afvoerklep is, open die dan ook.

Stap 3
Start vervolgens de stopwatch en de pomp tegelijkertijd. Laat de pomp 4 tot 6 minuten draaien voor de meest nauwkeurige resultaten.

Stap 4
Als de tijd voorbij is, stop dan de pomp en de stopwatch op hetzelfde moment en sluit de afvoerklep. Meet opnieuw het waterpeil en noteer het verschil in millimeters.

Nu je het verschil in mm weet, kan je het debiet van de pomp berekenen.

Voor het volume: lengte (in meter) x breedte (in meter) x niveauverschil (in millimeter).

Het resultaat wordt rechtstreeks in liter gegeven.

Voorbeeldoefening:
Laten we eens kijken naar het voorbeeld van een rechthoekig zwembad van 10 bij 5 meter. Je hebt het niveauverschil gemeten en het blijkt dat er 32 mm aan water is weggevloeid. Dit betekent dat het volume van het water dat is weggestroomd 1.600 liter is (10 x 5 x 32).

Nu wil je het debiet berekenen. In ons geval hebben we de stopwatch gedurende 6 minuten laten lopen. Dit betekent dat het debiet per minuut 1.600 liter gedeeld door 6 minuten is, oftewel 266,66 liter per minuut. Vermenigvuldig het debiet per minuut met 60 minuten om het debiet per uur te krijgen. In dit geval is dat dus 266,66 x 60 minuten = 15.996 liter, oftewel 16 m3/uur.

Bij een zwembad met een complexe of vrije vorm
Als je een zwembad hebt met een vrije vorm, kun je niet simpelweg de lengte en breedte opmeten. In deze situatie moet je de index van de watermeter van het huis noteren voordat je begint met het spoelen van het zwembad. Nadat je het zwembad hebt doorgespoeld, noteer je de index opnieuw. Het verschil tussen deze twee getallen geeft je direct het volume van het water in liters. Deel dit door de tijd en je hebt het debiet.

Conclusie
Met deze eenvoudige methodes kan je snel een daling van of een gebrek aan debiet aantonen en zal je in staat zijn om de nodige corrigerende maatregelen te nemen. Het stelt je ook in staat om de prestatie van een pomp op het filtercircuit, dus in reële gebruiksomstandigheden, naar waarde te schatten. In bepaalde gevallen zal je verwonderd zijn dat de resultaten behoorlijk ver van de verwachte resultaten af liggen!

Tekst door Reine Driesen