Klare kijk op zwembadrenovatie waar vakmanschap komt bovendrijven

Met de nodige knowhow en ervaring kan een afgeleefd zwembad worden omgeturnd naar een paradijselijk geheel. Geen sinecure, zo blijkt. Aan de hand van vijf zwembadrenovaties brengen we opheldering. Collega-specialisten aan het woord. En zo zie je waar het ware vakmanschap komt bovendrijven.

IN DE PRIJZEN GEVALLEN
Met deze parel van een make-over won Swimtec uit Mol onlangs de gouden medaille in de categorie zwembadrenovatie. Zaakvoerder Kris Donders, burgerlijk ingenieur en zaakvoerder, kent als geen ander het klappen van de zweep en weet hoe je precies op maat werkt van de klant. “De technische installatie bleek nog perfect in orde en dus hebben we daar niet aan geraakt”, aldus Kris. “Deze renovatie is er in eerste instantie ge-komen uit esthetisch oogpunt.” Mensen zien hun tuin steeds meer als een totaalplaatje en het zwemgebeuren maakt daar deel van uit. “Je mag de vernieuwing van het bad zien als een complete verbouwing. Een complexe onderneming dus. Niet enkel het zwembad, ook het poolhouse is door ons deskundig gerenoveerd.”

Geheel in harmonie
Even overlopen hoe exact de transformatie in zijn werk is gegaan op het terrein. “Na renovatie is de kuip betegeld. Eigenlijk hebben we de vloer van het omliggende terras doorgetrokken. Voor de boordstenen hebben we eveneens hetzelfde materiaal gebruikt. Zelfs de voegen lopen door van het terras in het zwembad. Dat alles om te komen tot een harmonisch resultaat.” Bijzonder charmant oogt de trap met afgeronde treden. “Nieuw is nog het rolluik in polycarbonaat, solar anti-alg van Aquatop.” Het staat nu als een paal boven water: de klant is zeer opgetogen over de facelift van het zwembad met poolhouse. Dag in dag uit is het genieten met volle teugen.

GAAT LEVENSLANG MEE
Hier in de gemeente Gooik zaten de huiseigenaars verveeld met een liner-bad dat lek was. Men heeft dan de betonnen kuip bete-geld, maar het waterverlies werd daardoor geen halt toegeroepen. Weg dan maar met die betegeling … Tijd om zwembadbouwer Vaneekhoudt, gevestigd te Wolvertem, in te schakelen. Inmiddels zijn alle problemen uit het verleden van de baan. “Wij hebben het bad volledig gerenoveerd en geopteerd voor een inox kuip”, vertelt Jirky Van Den Bergh. “Bij een correcte uitvoering gaat inox levenslang mee.”

Gezonde watergeneugte
Er werd een rolluikbak voorzien en een trap op maat. Het bedrijf uit Wolvertem tekende verder voor de vernieuwing op technisch vlak, alsook voor het buizensysteem. Er werd gestart met het opmeten van de betonnen kuip, en die werd dan compleet bekleed met inox plaatwerk. Alles is op het terrein in elkaar gelast zodat het eerste tot het laatste puzzelstuk op zijn plaats viel.

Het resultaat heeft een uniek karakter. “Dit bad voelt zeer aangenaam aan en biedt een hoge waterstand dankzij de preciesheid van het vakwerk. Er is bovendien weinig chloor nodig om het water proper en rein te houden omdat inox geen poriën heeft.” Duurzaamheid ten bate van gezonde watergeneugte.

HOUT EN WATER IN STRAK VERBAND
“De vraag van de klant naar ons toe was: maak mij een zwembad dat niemand anders heeft”, glimlacht Stein Van Belleghem van S-Tech uit Wielsbeke. Een mooi uitgangspunt om te komen tot exclusief buitenleven. Het skimmerbad van weleer was voorzien van een grijze liner.
Het rolluik zat in een nis die afgedekt was met houten planken. “We hebben de liner vervangen door XXL- tegels van 1m20 x 2m40 met wit marmer- motief. Er is bewust geen boordsteen voorzien rond het bad. De bovenkant van de steen dient als strakke rand tussen het hout en het water.”

Tafelen in het water
De houten afdekking boven het rolluik werd verwijderd en in plaats daarvan is er een ondiepe onderwaterzitbank of zogenaamde ‘plage’ aangelegd boven het rolluiksysteem. Hierdoor is het zwembad een meter langer geworden. Curieus: de springplank doet tegelijk ook dienst als tafel. “Er zijn zelfs speciale stoelen ontworpen om onder water op de twee blokken te plaatsen die voorzien zijn.” Gezellig met de voeten in het sop. Leuk om zo te tafelen op een onderwaterstrand …

Oneindig variëren met licht
Vroeger was het bad uitgerust met twee standaard 300W-lampen. Qua verlichting werd nu een eigen creatie geplaatst in de vorm van zeven ledstrips, verticaal gepresenteerd, verdeeld over het zwembad. “De leds worden via een app gestuurd. Er zijn ontelbaar veel verschillende manieren waarop je ze kan laten branden.” Variatie troef! De firma is beslist met glans geslaagd in het opzet om, op vraag van de klant, te verrassen en verbazen.

 

Tekst: Patrick Retour
Fotografie: PSG Studio