Opgeruimd staat netjes! Kies voor een bedrijfswageninrichting op maat

Een goede bedrijfswageninrichting geeft je snel en gemakkelijk toegang tot je gereedschap en de materialen die je nodig hebt op de werf. Maar een slimme inrichting leidt niet alleen tot efficiëntie en tijdsbesparing, het draagt ook bij aan een veilige werkomgeving. Het risico op lichamelijke belasting vermindert omdat het dragen van zware materialen wordt geminimaliseerd. Bovendien geeft de inrichting een professionele uitstraling waardoor je meer vertrouwen krijgt van de klant. Je bedrijfswagen is de drijvende motor achter je bedrijf. We vertellen waar je allemaal aan moet denken als je ‘m geschikt wilt maken voor de technische dienst.

Voorbereiding is key
Als je voor de inrichting van je bedrijfswagen gaat kijken, begint het procesvaak met een kennismakingsgesprek. Hoe ziet je dag, of de dag van je werknemers, er uit? Waar zitten je klanten? Welk gereedschap gebruik je?Dit is allemaal van belang voor je inrichting. Als je zwembaden of zwemvijvers in tuinen aanlegt, is de kans groot dat je de wagen aan of op de werf kunt parkeren. Heel anders wordt het wanneer je in het centrum van Brussel moet zijn voor een wellness-installatie in een penthouse. In dat geval is voor de deur parkeren niet altijd een optie. Dan moet je mobielzijn en snel alles wat je nodig hebt, kunnen meenemen. Wat helpt is een bezoek aan de showroom, bij Sortimo bijvoorbeeld, zodat ze verschillende ingebouwde voorbeelden kunnen laten zien. Bedrijven zoals Autoinrichtingen BRU Systems komen graag naar je toe met een demowagen om je de mogelijkheden te laten zien. Heb je een wagenpark dat uit meerdere bedrijfswagens bestaat? Dan is het een goed idee om overal te kiezen voor dezelfde inrichting zodat er onder collega’s moeiteloos uitgewisseld kan worden als er een wagen op onderhoud is.

Planning
Als je een nieuwe bestelwagen aanschaft, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de weg op. Wie echt haast heeft, kan kiezen voor standaardoplossingen. Veel leveranciers maken gebruik van modulaire systemen. Met behulp vaneenvoudige modules kan de klant de geschikte componenten selecteren. Zo heeft het Duitse Sortimo de XPress-lijn; BRU Systems werkt met het Zweedse merk System Edström. In de meeste gevallen kunnen modulaire systemen binnen enkele weken worden ingebouwd waardoor je een stuk minder tijd verliest.

In te bouwen in elke bedrijfswagen
De inrichtingsmodules van deze bedrijven kunnen in vrijwel iedere (bestel)wagen worden ingebouwd. Of het nu gaat over een Fiat Ducato Easy, een 100% elektrische Mercedes eSprinter of een Opel Vivaro die bij wijze van spreken moet worden omgebouwd tot een dierenambulance, omdat het over maatwerk gaat zijn de opties vaak onbeperkt. Heb je nog geen bedrijfswagen aangeschaft? Dan kan je bij het inrichtingsbedrijf ongetwijfeld advies vragen over de benodigde lengtemaat of het gewenstelaadvermogen.

Tijd en geld besparen
Bedrijfswagens vervoeren gemiddeld zo’n 500 tot 600 kilo aan materialen en gereedschappen, waardoor het van groot belang is dat de inrichting niet alleen sterk, maar ook licht is. De totale inrichting weegt namelijk ook nog eens zo’n 150 tot 200 kilogram. Gelukkig kiezen leveranciers steeds vaker voor lichte materialen, zoals Modul-Systems en BRU Systems die lichtgewicht staal gebruiken, en Autoinrichting die onder andere aluminiumtoepast. Sortimo maakt gebruik van een combinatie van sterk plaatstaal, lichtgewicht aluminium en robuuste kunststoffen. Bovendien zijn alle lades en vakkenrekken voorzien van een poedercoating, die ervoor zorgt dat ze langdurig beschermd zijn tegen corrosie. Een gestructureerde inrichting zorgt voor tijdsbesparing en maakt het gemakkelijker om alles snel terug te vinden. Om de efficiëntie te verhogen worden alle spullen in de auto op een vaste plek opgeborgen en worden gereedschappen stevig vastgezet. Je kan zelfs kiezen voor speciale inlaysop maat van merken zoals Gedore, Bosch en Fischer. Hierdoor zie je in één oogopslag of er een voorwerp ontbreekt, want dan zie je een lege plek. Bovendien kan je handige meeneem-koffers in de inrichting laten opnemen voor materialen en gereedschappen die altijd nodig hebt. Dankzij deze gestructureerde aanpak vermijd je dat je tijdens de werken terug moet naar de zaak omdat je iets vergeten bent – iets wat klanten over het algemeen niet erg waarderen. En als kers op de taart is het niet langer nodig dat je spullen ‘voor de zekerheid’ meezeult, omdat je er niet zeker van bent of ze al in de bestelwagen liggen. Door je wagen optimaal in te richten, kun je al snel 100 kilogram minder meenemen. Wat er op neer komt dat je al snel 0,3 tot 0,5 liter brandstof per 100 kilometer zult besparen. Als je bedenkt dat een gemiddelde auto ongeveer 350.000 kilometer rijdt, gaat het al snel over 1050 tot 1750 liter brandstof. Een redelijke besparing dus, zeker als je een wagenpark hebt dat uit meerdere bestelwagens bestaat en brandstofprijzen tegenwoordig wel vaker boven de € 2 per liter durven uitschieten.

Netjes en veilig
Een geordende bestelwagen zorgt niet alleen voor efficiëntie maar komt ook de veiligheid ten goede. Als gereedschappen en materialen niet goed zijn opgeborgen, kunnen ze tijdens het rijden verschuiven en vallen, waardoor het risico op ongelukken toeneemt. Bij een noodstop of een aanrijding met een snelheid van 50 kilometer per uur kan zelfs het kleinste voorwerp veranderen in een dodelijk projectiel. Een object van slechts éénkilo heeft bij die snelheid een impact van veertig kilo, wat dus levensgevaarlijk is als het naar voren vliegt. Om de veiligheid te garanderen voert Sortimo regelmatig crashtests uit volgens ECE-normen. Hun motto ‘Wij testen onze bedrijfswagens door ze tegen de muur te laten rijden – voor uw veiligheid’, zegt het helemaal.

Investering
Hoewel het in eerste instantie misschien een flinke uitgave lijkt – reken op zo’n 4000 euro voor een bestelwagen met kastwanden en een veiligheidsmontagevloer aan weerszijden – valt deze investering eigenlijk goed mee. Volgens Sortimo kan je hun inrichting nog twee keer overdragen naar een nieuw voertuig van dezelfde klasse. Zo kan je de kosten over 15 jaar spreiden, wat neerkomt op 70 eurocent per dag. Als je een beetje handig bent, kun dit kostenplaatje naar beneden halen door je bedrijfswagen zelf in te richten. Bij MobiRack kan je bijvoorbeeld terecht voor doe-het-zelfpakketten voor bijna elk type bestelwagen. Wil je je bedrijfswagen meteen ook laten beletteren? Modul-System biedt deze service aan klanten, van ontwerp tot afdrukken en aanbrengen.

Meer info:

SORTIMO
mysortimo.be
[email protected]
+32 80 08 57 59

BRU SYSTEMS
www.brusystems.be
[email protected]
+32 33 25 30 27

MODUL-SYSTEM
www.modul-system.be
[email protected]
+32 15 28 52 00

AUTORINRICHTING
www.autoinrichting.be
[email protected]
+32 11 31 66 31

MOBIRACK
www.mobirack.be
[email protected]
+32 478 911 356

Tekst: Reine Driesen