Renovatie: van siervijver naar zwemparadijs

Natuurlijk kan een duik in een siervijver verfrissend zijn tijdens de hete zomerdagen, maar echt proper is het niet. Helder water is veel aanlokkelijker en aangenamer om in te zwemmen. Daarom is het voor mensen die merken dat ze regelmatig de siervijver induiken toch de moeite om de transformatie naar een zwemvijver te overwegen. Gelukkig verander je met een investering van slechts enkele duizenden euro’s iedere siervijver in een heus zwemparadijs.

Een siervijver is niet bedoeld om in te zwemmen. Maar soms is het water gewoonweg onweerstaanbaar. Kinderen, en volwassenen, die tijdens warme zomerdagen een duik nemen in een siervijver, kunnen met hun gestoei veel vuil opwerken. Het hele jaar door stapelt zich er op de bodem allerlei viezigheid op. Dat vuil begint na verloop van tijd te ontbinden en het is dan ook niet erg aangenaam wanneer het in je badkleding terechtkomt. Daarnaast maakt het vuil de bodem glad. De kans dat je uitglijdt is reëel waardoor zwemmen in een siervijver vooral voor kinderen erg gevaarlijk is. In een siervijver wordt er meestal een kleine moerasfilter gebruikt om het water te zuiveren. Maar de prestaties van zo een kleine filter zijn gewoonweg onvoldoende voor wie echt ambieert om te zwemmen. Een moerasfilter volstaat niet om het vuil dat vissen achterlaten helemaal op te zuigen. En ook het vuil van buitenaf mag je niet onderschatten. Volgens verschillende studies valt 80% van het vuil in een vijver uit de lucht. Bij zwemvijvers ligt dit percentage zelfs nog hoger. Vuil onder de vorm van zand, stuifmeel, bladeren, zaden, insecten en pluimen waait gemakkelijk in het water. Dat zinkt dan naar de bodem en zorgt voor watervervuiling. Het is dus belangrijk om het vuil aan de oppervlakte efficiënt aan te pakken voordat het zinkt en de moerasfilter belast.

DRIJVENDE SKIMMERS
Bij het renoveren van een siervijver naar zwemvijver is het afhankelijk van de situatie gemakkelijker om voor een upflow-systeem te kiezen. Het installeren van enkele skimmers kan al wonderen doen om de verontreiniging aan te pakken. Drijvende skimmers zijn overigens een slimme zet. Niet alleen bewegen ze mee met de waterstand waardoor de watertoevoer constant blijft en de pomp nooit droog komt te staan, ook is het installeren van drijvende skimmers minder ingrijpend. Vaste skimmers hebben over het algemeen wel een grotere esthetische waarde, maar brengen wat extra werk met zich mee. De keuze voor vaste of drijvende skimmers ligt uiteindelijk bij de klant, hoewel je hier natuurlijk een suggestie kunt doen. Wie toch voor drijvende skimmers gaat, doet er goed aan om ze zonder mandjes te installeren zodat het vuil rechtstreeks in de pompput terechtkomt. In België krijg je veel met westenwind te maken. Door de skimmers aan de oostkant van de zwemvijver te plaatsen, blaast de wind het vuil automatisch richting skimmer. De inspuiters plaats je dan weer het beste in het westen om die natuurlijke stroming te bevorderen.

FILTEREN MET EEN BOOGZEEF
Een boogzeef is een goed idee om het vuile water van de skimmer op te vangen. Boogzeven zijn mechanische waterfilters die het water zeer fijn zeven. Kies er eentje tussen de 300 en 200 micron en gemaakt van rvs. Door hun speciale gebogen lamellenconstructie beschermen ze zichzelf tegen verstopping. Het grof vuil dat in de zeef achterblijft, kan gemakkelijk met de hand worden verwijderd waardoor de boogzeef zeer onderhoudsvriendelijk is. De boogzeef heeft een klep die de watertoevoer en bijgevolg het waterniveau regelt. Deze klep maakt het mogelijk om de boogzeef in de grond te plaatsen. Dit systeem laat het toe om met een minimaal waterverlies het vuile water efficiënt te reinigen. Hiervoor is er een extra afvoer nodig die je op de riolering of op een stortput kan aansluiten. Vervolgens zal het water via een leiding terug naar de vijver worden getransporteerd. Om het water af te voeren kies je het beste voor leidingen met een grote diameter, 110 mm of groter is absoluut aan te raden. Een grote diameter vermindert namelijk het debietverlies. Het gefilterde water wordt via een opvangbak getransporteerd naar de pomp. Die pomp pompt het water dan naar het moeras of de plantenzone.

HET MOERAS
Bekijk ook even of de moerasgedeeltes opnieuw moeten worden aangelegd. Het is de bedoeling dat de moerasgedeeltes van een drainage zijn voorzien zodat het gezuiverde water uit het moeras wordt gezogen en naar de inspuiters wordt gepompt. Een zwemvijverbouwer neemt bij het aanleggen van een zwemvijver best het ‘zekere voor het onzekere’ en voorziet een grote moeraszones die 20% tot zelfs 25% uitmaakt van het volume van de zwemvijver. Een moeras maakt gebruik van twee substraatlagen. De bovenste laag bestaat uit een natuurlijk poreus gesteente dat fosfaten, stikstof en ammoniak absorbeert. De onderste laag bestaat uit één tot anderhalve meter dikte aan lavagesteente. Die laag is zo dik zodat de wortels van de planten niet tot onder in de drainages groeien. In de plantenzone kan een drain-connector fungeren als ‘hart’ van de installatie waaraan de drainagebuizen worden verbonden.

TIP: ZWEM!
Na de werken duurt het even voor het water volledig gereinigd is. Een groot deel van het vuil op de bodem kan door zwemmers worden opgewoeld. Waardoor het aan de oppervlakte terecht komt en sneller de skimmers in gaat. Door veel te zwemmen is het water in een mum van tijd volledig gereinigd.