Een duik in videomarketing: laat social video het verschil maken voor jouw business

Met 8,2 miljoen Instagramposts met #swimmingpool en 54,9 miljoen Instagramposts met #wellness hoeven we je het belang van socialemediamarketing vast niet meer uit te leggen. Online leeft er een gezonde interesse voor alles wat onze sector te bieden heeft. Toch zijn statische beelden anno 2022 niet meer voldoende om de aandacht te trekken. Video en animatie zijn de toekomst van de sociale media. Als je het slim aanpakt kan je met video doelgericht potentiële klanten bereiken die interesse hebben in een zwembad, zwemvijver of privéwellness.

WAAROM STARTEN MET VIDEOMARKETING?
Tegenwoordig spelen video’s op Facebook en LinkedIn automatisch af. Hierdoor zijn ze ongetwijfeld de grootste aandachtstrekker geworden op je newsfeed. Op Instagram zijn Stories en Reels, twee formats die zich perfect voor korte video’s lenen, haast belangrijker geworden dan de initiële feed. En op TikTok kan je het aantal statische beelden bij wijze van spreken op een hand tellen tussen de honderdduizenden video’s die elke dag worden opgeladen. De kans dat je videoboodschap wordt opgepikt is veel groter dan enkele jaren geleden. Naast een goede strategie, een herkenbare visuele stijl en een creatieve benadering is bewegend beeld het ontbrekende ingrediënt in je socialemediamarketing. Video en animatie hebben de kracht om je merkimago te boosten en belangrijke informatie behapbaar te maken. Het is namelijk eigen aan de mens dat we informatie gemakkelijker opslaan als we er geboeid door zijn en zelfs plezier aan beleven.

Dat brengt ons bij een eerste tip: hou je content luchtig! Van een minuutje pauze op het werk tot een uurtje scrollen voor het slapengaan, de sociale media zijn eerst en vooral een omgeving waar je komt om te ontspannen. Laat je publiek dus wegdromen naar een zomer vol waterpret en ontspanning. Met te veel of te moeilijke informatie zal je de kijker snel kwijt zijn. Probeer in de plaats daarvan één duidelijke boodschap in je video te stoppen. Voor meer (technische) informatie kan je in de post beter verwijzen naar je website of naar een langere YouTubevideo. Verder is (subtiele) humor een goede manier om je doelgroep aan te spreken en meer loyaliteit voor je merk te creëren.

Video is het perfecte medium om je merkidentiteit verder uit te bouwen en te perfectioneren. Zorg ervoor dat de video’s in lijn liggen met je algemene branding. Het gebruik van je eigen kleuren, logo, huisstijlelementen en tone of voice zorgen voor herkenbaarheid en scheppen een band van vertrouwen. Toch hoef je niet bang te zijn om je gebruikelijke huisstijl en tone of voice te vertalen naar (nauw aansluitende) afgeleiden die het medium beter liggen. De tone of voice van een TikTok-video is nu eenmaal anders dan de tone of voice van een persbericht. Met video kan je heel veel mensen bereiken. Een een-op-eengesprek met een potentiële klant heeft natuurlijk zijn waarde, maar je bereikt er maar één klant mee. Een video op sociale media kan daarentegen gedeeld worden door je werknemers, klanten en fans waardoor je veel meer mensen bereikt. En dat is allemaal extra reclame.

Een andere goede reden om te starten met video is Google. Google houdt namelijk van bewegende beelden. Door video’s toe te voegen aan je website, kan je de SEO (Search Engine Optimization) een boost geven. SE-watte? Een goede SEO zorgt ervoor dat je website hoger in de ranglijst van Googles zoekresultaten terechtkomt. En omdat (bijna) niemand ooit verder klikt dan de eerste pagina van de zoekresultaten, is het belangrijk om in die top tien te verschijnen. Video’s verhogen de kans dat bezoekers langer op je website blijven, en dat komt je SEO alleen maar ten goede. Als bezoekers langer op je website blijven, zal Google je een hogere ranking geven.

CREËER EEN VIDEOSTRATEGIE DIE RENDEERT
Ondertussen ben je vast al overtuigd van video als medium voor je communicatie. Maar door zomaar iets te doen met video zal je niet meteen goede resultaten behalen. Veel beter is het om video gericht in te zetten om je naamsbekendheid te verhogen en leads te verzamelen. Een goede video vraag budget, tijd en energie. Je kan het dus beter van het begin al goed aanpakken. Met een goede videostrategie bespaar je jezelf een hoop moeite. Sterker nog, een goede videostrategie is de sleutel tot succes en helpt je om vooraf ingestelde doelen te behalen. Wil je meer merkbekendheid? Dan is het belangrijk om een gevoel over te brengen in je video. Dat doe je door bijvoorbeeld sfeerbeelden van in en rond het zwembad te maken. Wil je inzetten op verkoop? Dan moet je het product met enkele technische specificaties in de kijker zetten.

Allereerst moet je je doelgroep bepalen. Hoe beter je weet wie je wilt bereiken, hoe meer je op maat kunt werken in je communicatie. Als zwembadbouwer zijn er bv. twee doelgroepen waar je gericht op kunt inzetten. Enerzijds zijn er de jonge koppels die net een huis hebben gekocht, gaan bouwen of verbouwen. Zij kunnen de tuinaanleg combineren met hun hypothecaire lening. Anderzijds zijn er de iets oudere koppels die hun tuin opnieuw willen aanleggen of een bestaand zwembad willen renoveren. Natuurlijk spreek je hen aan met een andere boodschap. Eens je je doelgroep hebt bepaald, is het al snel duidelijk op welke kanalen je hen kunt bereiken. Ook offlinekanalen kunnen daarbij helpen.

Ten tweede moet je in kaart brengen waarvoor je video wilt inzetten. Zijn er bepaalde producten of diensten die je wilt introduceren aan je doelgroep met video? Is er bestaande content zoals blogposts of webpagina’s die je kan versterken met video? Eens je de doelgroep en de inhoud van de video’s hebt vastgelegd, is het tijd om te bepalen welke middelen je nodig hebt om deze strategie te verwezenlijken. Wie gaat de video’s maken, hoeveel budget heb je, en hoeveel tijd is er?

Al deze elementen kan je samenbrengen in een grote roadmap: je strategie. Schrijf in deze roadmap ook alvast neer welke call to actions er nodig zijn bij welke video’s (“schrijf je in”, “lees meer”, “vraag een offerte aan” …). En maak eventueel een benchmark door de (video)communicatie van je concurrenten te analyseren. Wat doen ze goed, wat doen ze minder goed en hoe kan jij je hiervan onderscheiden? En misschien wel de allerbelangrijkste stap in je strategie: schrijf neer welke doelen je wilt behalen. Denk daarbij aan het aantal views dat je wilt bereiken op YouTube, hoeveel e-mailadressen je wilt verzamelen of hoeveel gesprekken je hieruit wilt halen.

VIDEOPRODUCTIE
De productie van een video kan je onderverdelen in drie stappen. Als eerste heb je natuurlijk de preproductie. In deze stap vertaal je je strategie naar creatieve ideeën. Creativiteit is geen wetenschap, waardoor het soms moeilijk is om te weten wat werkt en wat niet. Maar zolang je creatieve concept compatibel is met je strategie, zit het wel snor.  Eens je idee er ligt, heb je een script en een storyboard nodig. En wanneer je daarmee klaar bent, is het tijd om een locatie (dit kan ook je eigen bedrijf zijn), een crew, acteurs, attributen en stylisten vast te leggen. Dan komt de productie, het eigenlijke filmen van de video. Het grappige is dat deze stap het minste tijd kost van het proces, mits je de voorbereiding goed hebt aangepakt natuurlijk. De videocrew weet hoe ze technische aspecten moet aanpakken zoals geluid en licht. En de acteurs zijn er natuurlijk op getraind om het script op de juiste manier te brengen. Als je je met de juiste mensen omringt, kan deze stap heel vlot verlopen. Heb je alle shots? Dan is het tijd voor de postproductie. In deze fase verwerkt een monteur alle beelden tot een afgewerkte video. Ook kleurcorrecties, animaties, visuele effecten, muziek en geluidseffecten worden in deze fase toegevoegd.

ADVERTEREN EN ANALYSEREN
Zijn je video’s klaar? Dan is het tijd om ze met de wereld te delen. In je strategie heb je al beschreven via welke kanalen je dit gaat doen. Om je video effectief bij je doelgroep te krijgen, zal je waarschijnlijk moeten adverteren. Hoe beter jij je doelgroep hebt gedefinieerd, hoe specifieker je de targeting op Facebook, Instagram of LinkedIn kunt instellen en hoe groter de kans op conversies wordt. Wanneer je videocampagne is beëindigd, is het tijd voor een grondige analyse. Hoeveel mensen hebben je video gezien? Hoeveel van die mensen hebben doorgeklikt of een formulier ingevuld? Hoe meer je weet, hoe meer je leert! En die kennis kan je inzetten om je volgende campagne doeltreffender te maken. Het is namelijk niet evident om al vanaf de eerste video alle vooropgestelde doelen te behalen.

TIKTOK IS ALLEEN VOOR KINDEREN? OF NIET?
Ondanks dat TikTok zeer populair is, laten heel wat bedrijven dit medium links liggen. Onterecht want op TikTok kan je aanwezigheid heus wel een meerwaarde vormen. TikTok wordt namelijk niet alleen door kinderen en jongeren gebruikt. Sinds de pandemie hebben ook zeer veel millennials hun weg naar het platform gevonden. Een generatie die geboren werd tussen het begin van de jaren 80 en de late jaren 90. De oudste millennials zijn ondertussen dus al net over de 40. Bovendien is het sinds 2021 mogelijk om op TikTok te adverteren. Je kan de targeting instellen op leeftijd, maar ook op taal, interesses en gedrag waardoor je zeker de juiste doelgroep bereikt.

WERKLAST
Het is tegenwoordig een vanzelfsprekendheid om (met video) aanwezig te zijn op de sociale media. Maar in de praktijk wordt de werklast vaak onderschat. Video- en socialemediamarketing zijn volwaardige vormen van communicatie en vragen dus veel voorbereiding. Af en toe een leuke gebeurtenis delen op je pagina is een goede start. Maar als je echt een verschil wilt maken, moet je regelmatig relevante content posten. De algoritmes van Facebook, Instagram en LinkedIn zullen je pagina’s al snel als minder actief bestempelen wanneer je niet vaak genoeg post. Het gevolg hiervan is dat je berichten minder snel in de feed van je volgers verschijnen en je dus minder mensen bereikt. Wil je het goed aanpakken, maar ontbreekt je gewoonweg de tijd? Schakel dan de hulp in van een expert zoals PSG Group, een bedrijf dat naast socialemediamarketing, webdevelopment en videoproducties ook ZwembadenPro magazine uitgeeft.

Tekst: Reine Driesen