Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp: ook van toepassing op zwembaden?

Als men een woning of een appartement een warmtepomp laat plaatsen, dan kan men daarvoor een premie krijgen van de netbeheerder (Eandis of Infrax). De warmtepomp wordt met name aanzien als een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie daar zij haar warmte uit de grond, het water of de lucht haalt met behulp van een compressor.

warmtepomp-dura+t

Een vraag die zwembadbouwers blijkbaar al eens krijgen voorgeschoteld, is dan ook of een dergelijke premie ook kan worden aangevraagd voor een warmtepomp voor de opwarming van zwembadwater. Hoewel de regelgeving allesbehalve duidelijk is, dient deze vraag mijn inziens ontkennend te worden geantwoord. De werkzaamheden die worden gesubsidieerd zijn met name “energiebesparende werkzaamheden in de betreffende woningen, wooneenheden of woongebouwen” (Art. 6.4.1/1/1. Energiebesluit).

Een van de voorwaarden – zoals aangegeven op de website van de Vlaamse overheid – is ook dat deze warmtepomp moet gebruikt worden voor verwarming van een ruimte én eventueel sanitair water, terwijl ze ook niet voor actieve koeling mag worden gebruikt.

Het verwarmen van een zwembad wordt nergens in de regelgeving expliciet uitgesloten, maar kan bezwaarlijk onder deze omschrijving vallen. Zwembadwater staat immers niet gelijk aan sanitair water en dient alle evenmin voor de opwarming van een ruimte.

Jacques Vandeuren