De T&A energiesimulator: hoe geavanceerde technologieën een antwoord bieden in tijden van energietransitie

Een eigen zwembad is een droom die velen koesteren. Het idee van een verfrissende duik op een zonnige dag, ontspannen in het water of zwemmen om fit te blijven, spreekt tot de verbeelding van velen. Echter, te midden van de huidige energietransitie vormt het energieverbruik en de daaraan gerelateerde kost een obstakel voor vele (toekomstige) zwembad-eigenaars.

Deze prangende vraag kon jammer genoeg niet eenvoudig beantwoord worden door de veelheid aan factoren die hierop een invloed uitoefenen. Zo is energieverbruik sterk afhankelijk van de gewenste temperatuur, de gekozen apparatuur en instellingen, het gebruik van een afdekking en nog zoveel meer. Gelukkig stellen de huidige technologische ontwikkelingen ons in staat om hierop een antwoord formuleren. In samenwerking met de tech start-up Sempl, gespecialiseerd in thermisch en energetische modellering, werd de T&A energiesimulator ontwikkeld.

Digitale modellen beantwoorden uw vragen
De T&A energiesimulator is een online applicatie waarmee het energieverbruik van zwembaden gesimuleerd kan worden. Als installateur geeft u onder meer aan welk type constructie u plaatst of heeft geplaatst, waar het zwembad zich bevindt en welke toestellen aanwezig zijn. Zo zal het volledige T&A Group gamma terug te vinden zijn in de simulator. Dit laat dan ook een grondige vergelijking van situaties toe. Het is bovendien ook mogelijk om energieproductie van zonnepaneelinstallaties te simuleren indien van toepassing.

Naast de toestellen zijn de instellingen en het gebruik ervan van belang, zo wordt rekening gehouden met een ingestelde watertemperatuur, filtratie intervallen met bijhorende pompsnelheden en nog veel meer. De web applicatie is duidelijk en eenvoudig in gebruik. Door het doorlopen van een gestructureerd stappenplan worden alle nodige parameters voor een simulatie ingevuld. De resultaten van de berekening worden vervolgens overzichtelijk weergegeven met behulp van grafieken en tabellen. Als installateur kunt u deze ook eenvoudig delen met uw klant, online via de applicatie of aan de hand van een pdf-afdruk. Om gemakkelijk verschillende simulaties te kunnen vergelijken, kan u deze ook opslaan in uw account.

Een klare kijk op energieverbruik
De resultaten van een simulatie geven een duidelijk beeld van het te verwachten energieverbruik. De T&A simulator maakt ook steeds een vergelijking met de situatie zonder gebruik van een afdekking. Hiermee kunnen de energie- en waterbesparende troeven van de zwembadafdekkingen eenvoudig aangetoond worden. Op verschillende tabbladen wordt een kijk gegeven op het energieverbruik, eventueel opgesplitst per toestel. In combinatie met een zonnepaneelinstallatie wordt bovendien ook aangegeven welk aandeel van het verbruik voorzien kan worden door eigen energieproductie. Informatie die steeds belangrijker wordt door het afschaffen van de terugdraaiende teller en de uitrol van de digitale meters. Het stopt echter niet bij energieverbruik, dankzij de geavanceerde berekeningen kan ook een inschatting van het verwachte waterverbruik weergegeven worden.

De resultaten van een simulatie maken het voor het eerst mogelijk om (toekomstige) zwembadeigenaars duidelijk en gedetailleerd te informeren en te begeleiden in de keuze van energie-efficiëntie apparatuur. Overtuig de gebruiker met duidelijk cijfermateriaal en open zo de weg naar energiezuinige zwembaden!

Meer info:
www.t-and-a.be