Time to take control: uitmuntende waterkwaliteit binnen handbereik

Het bekomen van perfect helder en veilig zwemwater is de heilige graal voor zwembadprofessionals en -eigenaars. Toch dragen beide partijen ook onderhoudsvriendelijkheid hoog in het vaandel. Gelukkig zijn er voldoende producten en systemen op de markt die de waterkwaliteit automatisch controleren en zo de kans op fouten vermijden. De systemen die vandaag op de markt verschijnen, zijn ongecompliceerd en gebruiksvriendelijk. Zelfs de grootste leek kan ermee aan de slag.

Openbare zwembaden en commerciële instellingen weten maar al te goed wat voor een gemak het gebruik van een automatische doseerpomp met zich meebrengt. Maar tegenwoordig vinden deze innovaties steeds meer hun weg naar de technische ruimte van privézwembaden. Naast de kwaliteit van het zwemwater zien we steeds vaker zwembaden waarbij je de belichting, verwarming en zelfs muziek vanop je smartphone kunt bedienen. Het zwembad is gebruiksklaar nog voor de eigenaar bij wijze van spreken zwemkledij heeft kunnen aantrekken.

Zodiac pH Expert en Chlor Expert
www.zodiac-poolcare.be

De pH Expert van Zodiac kan je gebruiken voor waterpartijen tot 150 m3. Met deze doseerpomp hoef je niet meer zelf aan de slag te gaan met chemicaliën in en rond het zwembad. Natuurlijk moeten de sondes van het doseersysteem eerst gekalibreerd worden om de parameters van het zwemwater juist af te lezen. Eens dit in orde is, is de pH Expert een zeer betrouwbare partner om vloeibaar zout- of zwavelzuur door de peristaltische pomp in het zwembad te brengen. Via het lcd-scherm op het controlepaneel kan je de status van het zwemwater opvolgen. Wat het voor de particulier zeer eenvoudig maakt om de dosering te verhogen en verlagen als dat nodig is. De op redox-gebaseerde Chlor Expert werkt op dezelfde manier. Ook op dit toestel kan je de concentratie van chloor gemakkelijk aanpassen op het frontpaneel door natriumhypochloriet (NaClO) wordt door de peristaltische pomp in het zwemwater te laten lopen.

Beide units hebben een maximale dosering van 1,5 l/h en een OFA (overfeed-alarm) dat ervoor zorgt dat er niets mis kan gaan. Om het de installateur gemakkelijk te maken, worden alle nodige zadelklemmen, sensoren en leidingen samen met de toestellen geleverd. Deze doseerpompen van Zodiac zijn een goede en betaalbare optie dat het leven van de zwembadeigenaar aanzienlijk zal verbeteren.

DUO pH Turboxy van Avady Pool
www.avadypool.com

Het zwembadwater controleren wordt eens zo gemakkelijk met het uitgebreide gamma aan controlesystemen en producten van Avady Pool. Met het Avady Physico pH CLM-paneel beheer je moeiteloos de pH- en chloortoevoeging bij openbare binnen- en buitenzwembaden tot 1500 m3. Het toestel is uitgerust met een gesloten amperometrische sonde die compatibel is tot 80 ppm aan stabilisator. Het paneel is voorgemonteerd en kan je gemakkelijk aan de muur bevestigen. Optioneel kan je de waterbehandeling en settings van de doseerpomp vanop afstand beheren met de AvadyConnect-webinterface.

Voor privézwembaden tot 150 m3 en openbare zwembaden tot 90 m3 is de Avady Turboxy DUO pH dan weer een goede optie. Dit toestel regelt de automatische dosering naar de chemische behoeften van het zwemwater. Het toestel is zeer veilig in gebruik dankzij het volumetrische alarm dat voorkomt dat de chemische container leeg raakt waardoor je alle chloorgasincidenten vermijdt. Tevens kan je deze doseerpomp optioneel vanop afstand bedienen met AvadyConnect.

Last but not least is er de multifunctionele S20 pH en Rx-doseerpomp van het merk. Dit toestel is uitgerust met een regelaar die de pH of de Rx (redox) constant meet. De meetschalen zijn respectievelijk 0-14 pH en 0-1000 mV Rx. De behandelingsproducten om het zwembadwater te zuiveren worden verhoudingsgewijs gedoseerd. Het systeem is elektromagnetisch, heeft weinig onderhoud nodig en is eenvoudig te installeren en te gebruiken. Bovendien komt het toestel met een ingebouwde geluidsdemper zodat je ‘m bijna niet hoort.

Hanna BL-122
www.hannainstruments.be

Hanna Instruments is gekend is voor zijn betrouwbare meetapparatuur voor zwembaden, spa’s en andere waterpartijen. Volgens het bedrijf is de Hanna BL-122 de nummer één in de automatische dosering van chemicaliën op de Europese markt. Dit toestel bevrijdt de zwembadeigenaar van de ergerlijke taak om manueel de doseringen na te kijken. Bovendien zijn de metingen ontzettend nauwkeurig. Veel preciezer dan de resultaten die je met manuele testen kunt bekomen.

Deze Hanna controller komt inclusief digitale sensoren en ingebouwde high precision peristaltische doseerpompen om de proporties van de chemicaliën onder controle houden. De metingen worden nauwgezet bijgehouden in een log die je op het scherm of via het online platform kunt bekijken. Verder is het een mogelijkheid om de data van het toestel op een USB-stick te downloaden. De toestellen zijn compatibel met de Europese normen rond legionella en andere ziekteverwekkers waardoor ze zeer populair zijn bij particulieren die een vakantiehuisje verhuren met een zwembad of spa. Voor zoutwaterbaden heeft Hanna Instruments recent een pH only-versie gelanceerd die de pH automatisch aanpast naar een niveau voor optimale chloorefficiëntie.

De Hanna BL-122 wordt geleverd met alles wat je nodig hebt om ‘m te installeren en aan te sluiten op een zwembad of spa. De sondes, zadelklemmen, chemische injectoren en chloor- en pH-doseerpompen inclusief.

Emec Centurio
www.emecpumps.com

Centurio is een innovatieve zwembad- en spacontroller die tegelijkertijd verschillende parameters zoals de pH, vrij chloor, gebonden chloor, geleidbaarheid van het water, redox en TDS (Total Dissolved Solids) inleest. Door de grote hoeveelheid aan parameters geeft dit apparaat van Emec je een zeer uitgebreid beeld van de kwaliteit van het zwemwater. En dat heeft een positieve impact op het water- en energieverbruik. De TDS wordt gemeten via een geleidbaarheidssonde. Wanneer de kwaliteit van het zwemwater achteruitgaat, wordt er een verdunningsprogramma gestart dat de kost van het vervangen van grote watervolumes elimineert.

Je kan Centurio vanop je smartphone of computer bedienen met het online ERMES-controlesysteem. ERMES verzamelt alle data en maakt er grafieken van zodat je gemakkelijk problemen en patronen kunt spotten. Alle chemische parameters kan je in realtime bekijken. Bovendien kan je de hardware zo instellen dat er een sms’je of e-mail wordt gestuurd naar een lijst van gebruikers, wanneer er zich een probleem voordoet (zoals een laag niveau in de chemische tank). De ERMES-software kan je gratis gebruiken zonder abonnementskosten. Verschillende installaties kunnen gelinkt worden aan hetzelfde account, waardoor het voor de zwembadprofessional gemakkelijker is om verschillende installaties te beheren. De installatie van het controlepaneel is relatief eenvoudig, deze wordt geleverd met de sensoren en connecties die de klant wenst.

PoolCop Genesis en PoolCop Evolution
poolcop.com

Technische installaties worden vaak complexer naarmate er meer toestellen, machines en applicaties aan worden gekoppeld. En dat kan voor veel frustraties zorgen bij de eindklant. Met PoolCop wil het bedrijf PCFR zwembadprofessionals en -eigenaars zo veel mogelijk ontlasten. PoolCop zorgt ervoor dat de waterbehandeling constant correct verloopt. Dit all-in-one zwembadmanagementsysteem wordt geïnstalleerd op de aanwezige apparatuur in de technische ruimte. PoolCop geeft je de volledige controle over de dosering van de chemicaliën. Ook de status van de filter, de watertemperatuur, het waterniveau en zelfs de belichting kan je vanop afstand aansturen. De status van het zwembad wordt continu doorgestuurd naar een centrale webinterface die je toegang geeft tot alle data. Zo kan je het zwembad letterlijk in een paar tikken onder controle houden.  

PoolCop zorgt voor zeer nauwkeurige metingen van de pH en ORP (oxidation reduction potential of redox). Wanneer nodig wordt de dosering automatisch aangepast, zodat het zwembadwater altijd zuiver en helder is. Het systeem is beschikbaar in twee modellen. Enerzijds is er de PoolCop Genesis dat geschikt is voor elk type (openbaar) zwembad. Anderzijds is er PoolCop Evolution, speciaal ontworpen met een unieke automatische backwash-functie voor privézwembaden.

Door het efficiënte energieverbruik en de nauwkeurige doseringen, worden de kosten van het zwembadonderhoud gestroomlijnd. Wanneer het systeem een fout detecteert in de waardes van het zwemwater, wordt er een melding gestuurd naar de eigenaar of de zwembadprofessional die het onderhoud beheert. Zo kan men meteen ingrijpen en snel een stop zetten op de verspilling van producten.

PoolCop geeft je zwembadprofessional alle tools in handen om onderhoudscontracten aan te bieden met een snelle service. Je kan steeds rekenen op een betrouwbare monitoring en waterbehandeling.

TEC Controle van Topline
www.topline.uk.net

Topline zet al langer in op de chemische dosering van zwembaden en technische ruimtes die nagenoeg automatisch lopen. Het bedrijf is continu bezig met het verfijnen van zijn chemische controlesystemen voor recreationeel watergebruik. Bovendien biedt Topline een geweldige telefonische techsupport als dat nodig is.

De TEC 4000-doseerpomp is ontworpen om de juiste chemische waardes te bereiken op een efficiënte en veilige manier. Deze toestellen worden vaak gebruikt om de waterkwaliteit te handhaven van zwembaden en spa’s in hotels en openbare wellnesscentra. Het toestel heeft een touchscreen en biedt draadloze communicatie en datalogging. De pH en chloorwaardes worden met een robuuste platina amperometrische sensor gemeten. En zelfs de werking van de zandfilter, de dosering van vlokkingsmiddelen en randapparatuur zoals timers en elektrische mengers worden volledig door het apparaat gestuurd.

Een andere favoriet van Topline is de TEC 2000. Dit controlesysteem houdt de circulatie en de wateromstandigheden in het zwembad onder controle door o.a. de variabele snelheid van de pomp te sturen. De TEC 2000 regelt de pH en vrije chloor, en zorgt voor redox-controle als je die optie wenst. De data van verschillende parameters zijn steeds toegankelijk op het scherm.

Om hoofd te bieden aan de stijgende energiekosten, kan je optioneel kiezen voor het Energy Control System. Zeker voor openbare zwembaden kan dit systeem de uitbater een redelijke kostenbesparing opleveren. De variabele snelheid van de pomp wordt continu geregeld zodat er minder energie verbruikt wordt in de periodes dat er wordt gezwommen. Deze tool kan de energieconsumptie tot maar liefst 50% reduceren, en dat zie je op de elektriciteitsrekening!

Microdos OXY, ecologisch managementsysteem
www.microdos.net

Microdos is nog een relatief jonge speler op de markt. Het Italiaanse bedrijf werd opgericht in 2006 en is er sindsdien in geslaagd om apparatuur en componenten voor spa’s en zwembaden te ontwikkelen die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Van solenoïdes en peristaltische pompen tot alle andere instrumenten die je nodig hebt om de parameters van het water te beheren: alle apparatuur wordt ontworpen met de focus op gebruiksgemak.

Om op de eco- en energietrein te springen, lanceerde Microdos recent het OXY-systeem. OXY is een ecologische zwembadmanagementtool die bijdraagt aan de bescherming van het milieu. Het hydrolysesysteem werkt drie keer efficiënter dan het gebruik van chloor of zoutelektrolyse. De geavanceerde technologie is gebaseerd op het gebruik van hydroxide ionen. Daarbovenop gebruikt het systeem een anti-scalemethode die werkt met magnetische velden en een automatisch flowsensoralarm dat meldingen stuurt en het systeem buiten werking stelt wanneer er geen waterstroom is.

Verder heeft Microdos het Pooltec all-in-one controlesysteem ontwikkeld. Pooltec houdt de belangrijkste parameters in het gareel en is volledig op maat in te stellen. De gebruiker kan de pH, redox, vrije chloorwaardes beheren op zijn smartphone, samen met de watertemperatuur, verlichting en afdekking.

Tekst door: Reine Driesen