Zwembadarchitectuur op hoog niveau

Sky Pool in Battersea (Londen), UK
Het Londense district Nine Elms, aan de zuidelijke oever van de Theems, is de voorbije jaren flink opgewaardeerd dankzij de aanbouw van Embassy Gardens door projectontwikkelaar EcoWorld Ballymore. Een opvallend onderdeel van dit project is de Sky Pool: een zwemkanaal dat zich 25 meter uitstrekt als een brug op de tiende verdieping tussen twee residentiële gebouwen.

Het meest indrukwekkende aspect van het zwembad zijn vooral de middelste 15 meter, waarbij een schijnbaar transparante watermassa zweeft op een adembenemende hoogte. Het watervolume bedraagt zo’n 150 ton, waardoor het voor het ontwerpteam van architectuurstudio HAL een enorme uitdaging was om het zwembad doorzichtig te maken. Onder leiding van bouwkundig ingenieur Brian Eckerley, van Eckersley O’Callaghan Engineers, werd er gekozen om het zwembad uit te voeren in acryl in plaats van glas. Er werd een samenwerking aangegaan met Reynolds Polymer Technology in het Amerikaanse Colorado vanwege hun ervaring met grote aquaria en expertise in het gieten van monolithische megapanelen in acryl. De bodemplaat van het zwembad is 360 millimeter dik en de wanden zijn 180 millimeter dik zijn. Een bijkomend voordeel van het acryl is dat het dezelfde brekingsindex van licht heeft als water, waardoor de kuip praktisch onzichtbaar wordt.

Aangezien het zwembad zich tussen twee gebouwen bevindt, werd het ontworpen om mee te gaan met de bewegingen van de gebouwen en de invloed van de wind op het watervolume. De kuip begint en eindigt op de gebouwen in een stalen gedeelte waarin ook de trappen, reinigingsapparatuur, het roldek, de waterbehandeling en verlichting zijn weggewerkt. Het staal steunt op bruglagers die de structuur in alle richtingen laten bewegen terwijl de twee gebouwen bewegen. Onder het zwembad lopen twee stalen staven met een diameter van 38 millimeter die de twee stalen kuipen met elkaar verbinden om de belasting op de acrylstructuur te verminderen.

Het team had natuurlijk wel wat tijd nodig om de Sky Pool te verwezenlijken. Het ontwerp duurde ongeveer vier jaar om te realiseren en nog eens 18 maanden voor de fabricage. Het plaatsen van het zwembad op zijn uiteindelijke locatie duurde echter slechts een uur.

halarchitects.co.uk
Architect: HAL Architects/Arup Associates

Tekst: Reine Driesen
Fotografie: Simon Kennedy