Zwembadarchitectuur op hoog niveau: Jamina House

Het sculpturale zwembad van Jamina House neemt ons mee naar het verre Argentinië. De opvallende waterpartij speelt een prominente rol in het architecturale ontwerp van het gebouw en lijkt een beetje op een schip dat veilig is aangemeerd in de haven van het prachtige huis. Omringd door het weelderig groen aan de rand van de stad Carilo in de provincie Buenos Aires, is een zwembeurt hier een bijzonder ontspannende ervaring.

Het perceel bedraagt zo’n 1.700 m2 en ligt midden in een ‘geürbaniseerd’ bos met hoge naaldbomen en duinen die kenmerkend zijn voor het landschap. De woning heeft een bebouwde oppervlakte van 490 m2 en is de vierde betonnen woning die Estudio Galera Architecture heeft gerealiseerd in deze omgeving. Wat Jaima House onderscheidt van de andere woningen, is het opmerkelijke zwembad.

Het zwembad en de woning worden omringd door grote terrassen en patio’s, waardoor er optimaal van de buitenruimte kan worden genoten. Het betonnen dak van het huis volgt de helling van het terrein en is voorzien van luifels en een ruime overkapping die lijkt te zweven als een zeil, bevestigd aan palen op verschillende hoogtes. Dit ontwerp doet denken aan een Arabische Jaima-tent, vandaar de naam, en biedt voldoende schaduw en bescherming tegen regen.

Zowel het interieurplafond als de overkapping zijn voorzien van een opvallende wafelstructuur die zorgt voor een gevoel van openheid, ritme en rust. Verder biedt deze wafelstructuur de mogelijkheid om de verlichting op een originele manier te integreren. De woning is ontworpen met maximale openheid en flexibiliteit in gedachten, waarbij de functie van de meeste ruimtes eerder wordt gesuggereerd dan opgelegd. Zo wordt er rekening gehouden met de nieuwe generaties die niet langer televisiekijken of studeren in één specifieke kamer of op een specifieke plek. Een knap staaltje eigentijdse en toekomstgerichte architectuur die geschikt is voor het wonen van zowel vandaag als morgen.

Architect: Clavel Arquitectos
Foto’s: David Frutos – Juan Ballester

Meer info: 
estudiogalera.com