Zwembadbouwer en tuinarchitect: 1 + 1 = 3

Stijn Phlypo

Zwembadbouwer, focus op wat waar u goed in bent. Het installeren en optimaal laten functioneren van zwembaden. Laat de inplanting van de zwemmogelijkheid in de tuin over aan andere experten: tuinarchitecten. Zo krijgt uw zwembad een gouden maar natuurlijk ook groen randje.

U maakt het minstens wekelijks mee. Sommige bedrijven zelfs dagelijks. Een tuineigenaar die komt aankloppen voor een offerte voor een zwembad. U moet dan telkens van nul af aan uitleggen waar het hem allemaal om draait en tast veelal in het duister of uw zwembad wel kan en goed tot zijn recht zal komen in de tuin. Daar is een plaatsbezoek voor nodig. En ook dat doet u.

Gestoffeerd met flink wat ervaring schat u de mogelijkheden en beperkingen van het terrein in, allemaal met het oog op een vlotte uitvoering van de werken. Voor u primeert namelijk – en daar is niets mis mee – het aanbieden van een zo gunstig mogelijke offerte voor wat wordt gevraagd: een zwembad. Wat er rond moet aangepast worden, dat is in regel niet echt uw ding. Trouwens, mogelijk heeft de eigenaar daarvoor een tuinaannemer op het oog of zal hij zelf een en ander bijsturen. Projecten waar een tuinarchitect bij betrokken is, zijn dan heel wat gemakkelijker. Niet dat u op de tweede plaats komt. U wordt of bent partner in het geheel.

Grondig Groen (www.grondiggroen.be)

PROBLEEMOPLOSSER
Dankzij de visie van een tuinarchitect kan een zwembad zich zelfs in de meest moeilijke omstandigheden toch van zijn beste kant tonen. De vervelende helling in de tuin blijkt in hun ontwerp ineens geen tegenvaller meer te zijn, wel een meenemer in een mooie vormgeving. Het is bijvoorbeeld aanleiding tot een verdiepte zitmogelijkheid naast het zwemwater. En de hoge bomen waarvoor geen kapvergunning werd afgeleverd door de overheid worden op hun aanbevelingen vakkundig onderhanden genomen, incluis wortelsnoei. Op die manier zijn ze geen hinderpaal voor de werken en veranderen ze in sfeerschepper van formaat.

Tuinarchitecten lossen dus problemen op. Ze zorgen ervoor dat u sneller en beter aan de slag kan, dat uw offerte ineens op maat waarna u met de uitvoering kan beginnen. Natuurlijk doen ze dit niet gratis. Voor niets gaat de zon op. Dat budget moet echter niet afgesnoept worden van wat uw klant reserveerde voor het zwembad. Dat mag als een paal boven water blijven staan. Adviseer uw (toekomstige) klant om aanvullend aan het contract dat hij met u afsluit, opdracht te geven aan een tuinarchitect. Mogelijk kan u hem zelfs verwijzen naar iemand waar u al vaker mee hebt samengewerkt en die uw product en de mogelijkheden ervan kent. Het maakt het allemaal zoveel gemakkelijker om te komen tot wat telt: een visie op het geheel met een meerwaarde voorde uitstraling van tuin en zwembad. Of is het zwembad en tuin …

Dat de eigenaar niet de ganse tuin ineens laat realiseren en prioriteit geeft aan de uitvoering van het zwembad is logisch met de hete zomers die komen en absoluut rechtvaardig. Bovendien was het hem net daarom te doen. Het plan is echter belangrijk. Een goed plan bespaart geld en voorkomt latere tuinschade bij het inpassen van elementen waarvoor nu nog geen budget vrijgemaakt wordt. Fasering in uitvoering zijn ze gewoon, net als intens samenwerken met diverse partijen. Tuinarchitecten zijn dan wel van alle markten thuis. Op vlak van zwembaden weet u alles net (zoveel) beter.

Inge Vanoverbeke

VISIES SAMENBRENGEN
Toegeven, tuinarchitecten hebben een eigen mening. Onder andere over de kleur van de liner of kuipafwerking. Die zien de meeste onder hen liefst zo neutraal of donker mogelijk. Een donkere tint laat het water namelijk heel wat beter in een tuin blenden dan blauw of wit. Het water weerspiegelt dan alle groen rond zich en de wolken en de zon erboven. Het neemt niet weg dat als er een reden is om voor een lichte kleur te kiezen, dat ze niet willen meegaan in uw gedachtegang. Idem voor wat het formaat van het zwembad betreft. Standaardmaten van 4×8 of 4×10 maken productie gemakkelijk maar vinden zij niet steeds de beste oplossing voor alle tuinen. Zelf weet u ook dat langer en smaller de trend is, want dit betekent meer zwemlengte voor hetzelfde volume aan te verwarmen en te filteren water. Bovendien gaat zo’n iets smaller en langer zwembad meestal voor een mooiere, eigentijdse tuininpassing.

Een zwembad is een blikvanger in de tuin. Maar niet alleen tijdens heerlijke zomerdagen en momenten dat er volop gezwommen en in het water geplonsd wordt. Drie kwart van het jaar drijft er een rolluik op het water en mist het zwembad charme. Wat dan met een positionering in het verlengde van de living?

Een zwembad wat verder weg de tuin ingeschoven, eventueel zelfs lichtjes verborgen achter lage planten of met een bijzonder gevormde heester of een opvallend kunstwerk aan de rand dat eigen aandacht opeist, maskeert dat minpuntje.

EXTRA BELEVING
Een tuinarchitect situeert het zwembad zodanig dat het zicht- en perspectieflijnen uitzet, waardoor uw tuin visueel verbreedt of versmalt. Planten, ze hebben één groot nadeel. Elke boom, elke struik moet wel eens ooit bladeren kwijt. Zelfs de wintergroene of bladhoudende exemplaren. En ja, meer dan eens komen die bladeren terecht in het zwemwater. Er is geen ontkomen aan. Tuinarchitecten beseffen dat en willen het zwembad er maximaal van sparen. Vandaar dat ze de bomen en struiken op afstand houden of welbewust kiezen voor kenmerken als stevig in het blad zitten. Bovendien planten ze hen bij voorkeur rekening houdend met de overheersende windrichting.

Stijn Phlypo

PROMOTIE VOOR UW BEDRIJF!
Tuinarchitecten kunnen u nog meer zorgen en taken uit handen nemen. Denk aan de noodzakelijke technische ruimte nodig voor de filtering, verwarming en ander sturing van het zwembad. Zij integreren het met gemak in een bijgebouw. Mogelijk komt er zelfs een overdekt terras bij en denkt uw klant – voor nu of later – aan wellnessfaciliteiten,een hottub, infraroodcabine of sauna. In elk geval denkt de tuinarchitect graag verder dan uw zwembad.

 

Tekst:  Marc Verachtert
Fotografie: Studio PSG / Grondig Groen / Inge Vanoverbeke