Het Internationale Zwemvijvercongres in Mechelen op 27 en 28 september

Op 27 en 28 september 2023 vindt het 12e Internationale Congres Zwemvijvers in Mechelen plaats. Het Internationale Zwemvijvercongres vindt sinds 1999 om de twee jaar plaats. Het is de eerste keer dat België het gastland is voor dit gebeuren. Een goede zaak voor de sector want het is telkens een inspiratiebron voor innovaties en nieuwe ideeën. Het congres Zwemvijvers is een echt knooppunt voor interdisciplinaire uitwisseling tussen onderzoekers, fabrikanten en bedrijven gespecialiseerd in het plannen, bouwen en onderhouden van bijna natuurlijk zwemwater.

Het hoofdthema van deze editie is “Oplossingen gebaseerd op de natuur”. Meerdere deskundige sprekers geven tijdens dit congres hun gespecialiseerde kennis door aan de deelnemers. Tijdens workshops worden praktische aspecten belicht op een interactieve manier. Een absolute aanrader voor wie professioneel bezig is met zwemvijvers.

Het succes van zwemvijvers

Er is een grote interesse voor zwemvijvers en dat heeft zo zijn redenen. Zwemvijvers passen perfect in de huidige trends. Ze betekenen baden met meer welzijn, meer natuur en minder energieverbruik. Wie zwemt of baadt in een zwemvijver ervaart het weldoende effect van de zachtheid van zuiver water, water zonder agressie.

Het water van zwemvijvers is helder, vaak verbazend helder. Men ziet een eurocent liggen op de bodem. Dat komt omdat de vuildeeltjes worden verwerkt door de natuur, ze worden uit het water gehaald. Bij zwemvijvers is er immers een nauwe samenwerking met de natuur. Biologische processen zorgen ervoor dat afval afgebroken wordt en hergebruikt wordt. Natuurlijke recyclage dus. Volgens de regels der kunst opgebouwde zwemvijvers kunnen het energieverbruik uiterst laag gehouden worden, iets wat uiteraard erg geapprecieerd wordt momenteel. Een en ander heeft te maken met het gebruik van energiezuinige vijverpompen en het voorzien van korte leidingen met grote diameter.

Een zwemvijver is meer dan een bad om in te zwemmen. Het is ook een volwaardig onderdeel van het tuinconcept, een mooi spiegelend watervlak waar men het ganse jaar door van geniet, mooi weer of niet. Telkens anders, met spel van wolken, licht en schaduw, verbondenheid met de seizoenen …

Een zwemvijver is mogelijk ook een biotoop waar allerlei levende wezens zich kunnen thuis voelen, planten en diertjes. Dat betekent een positieve bijdrage aan de inheemse natuur. Het type zwemvijver en zijn ligging bepalen hoe aantrekkelijk de zwemvijver wordt voor deze wezens. Het is mogelijk de aanwezigheid van levende have wat tegen te gaan of net te bespoedigen, wat superleuk is voor de kinderen. Voor elk wat wils dus. Baden zoals Tarzan en Jane? Het kan!

Organisatie en aansturing

De organisatie van het congres ligt in handen van het IOB, wat voluit staat voor ‘Internationale Organisation für naturnahe Badegewässer’. Dit is de overkoepelende organisatie van zwemvijverdeskundigen. De aansturing gebeurt lokaal door de Belgische beroepsvereniging Groen Groeien Zwemvijverbouwers. Klik hier voor meer informatie: www.groengroeien.be/nl

Locatie

De locatie is het Van der Valk Hotel Mechelen, een modern en luxueus 4 sterren zakenhotel met uitstekende gastenbeoordelingen. Collegezalen, workshops, tentoonstelling in de foyer, kamers en restaurant zijn in de nabijheid en binnen het hotel.

Programma

Het programma voor het congres zelf is terug te vinden via https://iob.groengroeien.be/nl/programma. Op 25 en 26 september vindt een Rally plaats waarbij meerdere interessante zwemvijverprojecten, verspreid over België, bezocht worden voorafgaand aan het congres.