Kan uw klant eenzijdig een aannemingsovereenkomst verbreken? Blijft uw aansprakelijkheid als aannemer dan gelden?

Onze wetgeving voorziet in een eenzijdige verbreking van een aannemingsovereenkomst in hoofde van de opdrachtgever. Artikel 1794 van ons Burgerlijk Wetboek stelt duidelijk dat de opdrachtgever de aanneming tegen een vaste prijs door zijn enkele wil kan verbreken, ook al is het werk reeds begonnen. Doch hij moet wel de aannemer schadeloos stellen voor al zijn uitgaven, al zijn arbeid en alles wat hij bij de aanneming had kunnen winnen.

Een dergelijke eenzijdige verbreking door de opdrachtgever heeft onmiddellijke uitwerking. Dit houdt concreet in dat u als aannemer de bouwplaats moet verlaten en dat u zich tegen deze eenzijdige opzegging eigenlijk niet kan verzetten.

Daartegenover staat dan wel dat u als aannemer recht hebt op een vergoeding. De bouwheer moet u schadeloos stellen voor al uw uitgaven en arbeid, alsook voor al datgene dat u bij deze aanneming had kunnen winnen.

Onlangs moest de rechter zich uitspreken over een zaak waarbij bouwheer André zijn overeenkomst met aannemer Victor opzegt omwille van mankementen die hij vaststelde. Aannemer Victor verlaat onmiddellijk de werf, maar hij eist van André een fikse schadevergoeding omwille van deze verbreking. Hij vindt dat André geen recht had om de overeenkomst eenzijdig te verbreken!

De rechter stelt dat bouwheer André wel degelijk de mogelijkheid had om eenzijdig de aannemingsovereenkomst te beëindigen. Een dergelijke eenzijdige beëindiging brengt echter wel het betalen van een schadevergoeding aan de aannemer met zich mee!

De rechter stelt dat de bouwheer er zeker niet toe gehouden is om het volledige werk van de aannemer te betalen, maar wel een vergoeding moet betalen voor de uitgaven van de aannemer, zijn arbeid en al datgene wat hij door deze aanneming had kunnen winnen!

Het is de aannemer die de bewijslast draagt van al deze “schade”.

Anderzijds beslist de rechter ook nog dat aannemer Victor aansprakelijk blijft gedurende tien jaar voor de stevigheid van de werken die hij reeds had uitgevoerd en voor de eventuele verborgen gebreken. De rechter beslist dat deze aansprakelijkheid blijft bestaan, zelfs in de gegeven omstandigheden waarbij bouwheer André eenzijdig een einde maakte aan de aannemingsovereenkomst.

In deze zaak kreeg de bouwheer dus gelijk: hij had volgens de rechter wel het recht om eenzijdig de aannemingsovereenkomst te verbreken. Maar daartegenover werd hij er wel toe veroordeeld om aannemer Victor een schadevergoeding te betalen zoals door de wet wordt bepaald!

Merken we op dat de beoordeling van de rechter steeds afhangt van de juiste feiten en omstandigheden. Menig klant zal proberen om onder de betaling van een schadevergoeding bij eenzijdige verbreking uit te komen door te stellen dat de aannemer fouten maakte! Doch indien blijkt dat de aannemer niets verkeerd deed en de werken heeft uitgevoerd volgens de regels van de kunst, dan zal de klant het moeilijk krijgen om gelijk te halen bij de rechter !

Solange Tastenoye

www.solangetastenoye.be

Aquanale en FSB: een geslaagd huwelijk

Aquanale in Keulen sloot op 25 oktober af met zeer goede resultaten . De synergie met FSB ( internationale vakbeurs voor Sport en zwembad voorzieningen) werd optimaal benut . De dubbele vakbeurs die voor het eerst op dezelfde dagen plaatsvond, trok ongeveer 25.000 bezoekers uit 115 landen, een verhoging met meer dan zes procent. Het internationale karakter van de vakbeurs steeg aanzienlijk met een merkbare toename van het aantal bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk , Rusland , Frankrijk, Nederland , Turkije en Israël, maar ook uit Azië en vooral India . Aan de kant van de exposanten telde men 256 bedrijven uit 26 landen. Samen vertegenwoordigen Aquanale en FSB een van de grootste marktplaatsen voor de zwembad sector.

ASTRAPOOL wint op Piscina Award voor het meest innovatieve product

De ASTRALPOOL Mac© van het Spaanse Fluidra SA ontving op Piscina in Barcelona de award voor het meest innovatieve product. De ASTRAPOOL Mac© controleert via zijn exclusieve Smart Managersoftware de fysische en chemische behandeling van een zwembad. Het stelt gebruikers in staat om alle poolinstellingen via een touchscreen display in te stellen uit te voeren. Het programma past zich aan alle omstandigheden (hoeveelheid water , aantal baders , omgeving en filtratietijden) om water, energie en chemische producten op te slaan. Het kan op afstand worden bediend via wifi met behulp van een smartphone of tablet . De prijs werd toegekend omdat het zowel bruikbaar is in privézwembaden als in grotere installaties.

Astrapool zwembadconfigurator

Ook ASTRAPOOL beschikt nu op zijn website over een zwembad configurator. Je kan via het programma makkelijk je pool samenstellen en krijgt een zicht op het zwembad van je dromen. Een rudimentair zicht weliswaar, maar je kan er je voorkeuren ingeven, de dichtstbijzijnde dealer opzoeken (in België zijn er dat drie in Courcelles, Maubry en Limal) en een offerte opvragen.

Je vindt de configurator op https://www.astralpool.com/sites/en/Individuals/configuradorpiscinas.html#/en/environmentSelection.

Piscina 2013 was opnieuw toonaangevende beurs

Ook dit jaar bleef Piscina in Barcelona een van de meest relevante gebeurtenissen in de wereld op het gebied van residentiële zwembaden, wellness- en waterrecreatie. Niet alleen omwille van de hoge kwaliteit van exposanten en internationale kopers, maar ook omdat het handelsplatform door toonaangevende bedrijven gekozen werd om hun nieuwe producten te presenteren. Met het eerste Wellness & Spa Experience Event en het Waterparken Symposium, gaf de show een bijzondere impuls aan deze groeisegmenten.

Het evenement bracht exposanten uit 26 landen samen en telde meer dan 17.000 bezoekers. 45 % van de vakbezoekers kwamen uit een honderdtal landen waaronder Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Israël, Turkije, Duitsland, Argentinië, de VS, Brazilië, Rusland, Oekraïne, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten.

Ook het zijdelingse Wellness & Spa Experience Event dat voor de eerste keer op Piscina georganiseerd werd en dat meer dan 15 internationale experts naar Barcelona bracht, was volgens Rick Wortel (voorzitter van de World Waterpark Association) een succes.

GIANT – N met kunststof turbine van PSH 2010 SLU

Het Spaanse PSH 2010 (voorheen Bombas PSH) presenteerde op Piscina de Giant N en ontving daarvoor prompt de award voor beste innovatieve product.  De Giant N is een reeks van grote pompen voor commerciële omgevingen, geschikt voor verschillende soorten water. Omdat het hydraulische gedeelte geen metalen bevat, maar volledig is uitgevoerd in kunststof , is het uitermate geschikt voor gebruik in waterpartijen met fauna en flora. De Giant N-serie maakt gebruik van plastic turbines met gebogen stukken die de wrijving met het water te minimaliseren . Het won de award voor meest duurzame product door het overwinnen van de technische moeilijkheid van de productie in plastic, het vermijden van de aanwezigheid van metalen componenten in het hydraulische circuit en het bereiken van een turbine met een optimale geometrie om de prestaties en duurzaamheid te verhogen. PSH heeft voorlopig enkel vestigingen in Spanje en Portugal.

www.pshpools.com

Workshops Hanna Instruments

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Hanna Instruments weer een gratis workshop voor zwembadinstallateurs, technici en spaverkopers. Tijdens deze workshop worden twee onderwerpen behandeld:

1. Paul De Potter (gewezen technisch directeur bij AIB Vinçotte) spreekt over elektrische installaties en de AREI wetgeving voor zwembaden, spa’s en sauna’s. Wat mag en wat mag niet betreffende elektrische installaties voor zwembaden, spa’s en sauna’s? Wat is toegelaten volgens AREI?
2. Het tweede onderwerp wordt een korte herhaling (gegeven door Hanna Instruments) naargelang uw keuze:
– problematiek waterbehandeling
– onderhoud, kalibratie en gebruik van automatische meet- en doseerapparatuur
– onderhoud, kalibratie en gebruik van fotometers en testers voor pH, chloor enz..

De workshops vinden plaats op:
– woensdag 4 december 2013 van 12h30 tot ±17h00 in Link 21, Welvaartstraat 14, 2200 Herentals (vlak aan afrit 21 op E313)
– woensdag 11 december 2013 om 12h30 tot ±17h00 in hotel Van Der Valk, Kapellestraat 146 te 8020 OOSTKAMP (vlak aan afrit 9 op E40)