Informatieplicht: draait aannemer op voor slechte tegelkeuze klant?

Informatieplicht: draait aannemer op voor slechte tegelkeuze klant?Een klant koopt zelf tegels aan om deze langsheen zijn zwembad aan te leggen. Hij doet een beroep op jou als vakman om ze te komen plaatsen. Je neemt het werk aan, maar ondervindt dat de tegels geen buitentegels zijn. Je vraagt je nu af of je zal moeten opdraaien voor de kosten indien deze klant hierdoor later schade lijdt doordat de tegels bijvoorbeeld loskomen?

Normaal gezien draai je als aannemer niet op voor slechte materialen die je zelf niet kocht; de klant koos en kocht ze, dus daar ben je niet verantwoordelijk voor! Maar toch: als aannemer beschik je over de zogenaamde ‘informatieplicht’ tegenover de klant.

Deze informatieplicht houdt concreet in dat de aannemer, vóórdat het contract met de bouwheer wordt afgesloten, alle nodige en nuttige informatie die van belang kan zijn, vertelt aan zijn klant. Er moet kunnen gecontracteerd worden met kennis van zaken. Heeft de aannemer mankementen, vergissingen, andere onvolkomenheden of gebrekkig materiaal vastgesteld, dan moet hij de klant hiervan op de hoogte brengen vooraleer hij overgaat tot het afsluiten van een contract. Er wordt van uitgegaan dat een vakkundige persoon deze mankementen kan vaststellen door zijn vakkennis.

Concreet betekent het dat je hem moet informeren en inlichten betreffende de kwaliteit van de gebruikte materialen. Doe je dit niet dan bestaat nog de mogelijkheid dat je later bij de rechter het deksel op de neus krijgt wegens een miskenning van deze informatieplicht.
www.solangetastenoye.be

Verlichting perfect geïntegreerd in de zwemvijverwand

Verlichting perfect geïntegreerd in de zwemvijverwandVijverspecialist Distri Pond biedt de professionele (zwem)vijveraanlegger een topcombinatie met de nieuwe BrightPower LED schijnwerper en de verbeterde multifunctionele doorvoer van Pond Technics. Een strakke, professionele afwerking én bovendien makkelijk in gebruik.

De vernieuwde Multi-wanddoorvoer van 50mm is zo geconstrueerd dat een nog vlakkere integratie in de wand mogelijk is. De BrightPower LED spots in inox – van Belgische makelij – passen perfect in deze doorvoer. Bovendien heeft vijvermerk Pond Technics een inox versie van de kabelklem beschikbaar die een perfecte waterdichting garandeert.

Meer info & instructievideo’s over het gebruik van de Multi-wanddoorvoer op www.distripond.com

Zwembadenplus & Zwembadenpro/Wellnesspro

Zwembaden-plus-proSinds eind maart liggen Zwembadenplus en Piscinesplus in de rekken. Het zijn opnieuw nummers geworden die (toekomstige) zwembadeigenaars zullen doen watertanden. Binnenkort krijgt u ook het jongste nummer van Zwembadenpro/Wellnesspro in de bus. Meer nieuws over de nieuwe Belgische Zwembad-, Sauna- en Zwemvijverbouwerwedstrijd bevindt zich in eenvolgende nieuwsbrief.
www.zwembadenplus.be

Outdoor Company sterke groeier

OutdoorcompanyThe Outdoor Company – de groep met daarin Bain Du Nord, Flexipool, Flexipond, Nordponds en Maître D’eau – heeft nu ook een vestiging geopend in Wevelgem. Daar is er een servicepunt, een logistiek magazijn en een toonzaal. De groep is een sterke groeier in de markt en behaalde in 2012 een omzetstijging van 29%. Demobaden zijn er onder andere in Assenede en Le Toucquet (FR).
www.maitredeau.be

Pentair Posi-Clear™ RP

Pentair Posi-Clear RP LRDe nieuwe Posi-Clear RP patroonfilter van STA-RITE™ overtreft de stoutste verwachtingen. In de eerste plaats is het unieke ontwerp van dien aard dat de filter de helft minder energie verbruikt dan conventionele patroonfilters. Het filterpatroon zelf kan zeer snel en eenvoudig geïnstalleerd, gereinigd en verwijderd worden dankzij het ‘Quick-connect diamond seal’ (borgring met snelsluiting). De basis en de tank zijn in één stuk gemaakt uit met glasvezel versterkt polypropyleen wat een langere levensduur en bescherming tegen corrosie garandeert. Het manuele ontluchtingsventiel en de permanente interne ontluchting zorgen samen voor een optimale filtratie de hele dag door.
www.pentairpool.com

Astral Pool breidt uit naar Brazilië

BraziliëFluidra, de groep waarin onder meer Astral Pool zich bevindt, heeft het Braziliaanse Veico overgenomen. Dat is een producent van zwembadaccessoires zoals pompen, filters, ledverlichting enz. Na de VS en Frankrijk is Brazilië, met 1,4 miljoen baden, de derde grootste afzetmarkt voor zwembaden. De vraagt groeit en dat is, steeds volgens Fluidra, mede te danken aan de organisatie van het WK voetbal en de Olympische Spelen. De jaarlijkse omzet op de zwembadenmarkt in het land bedraagt nu al 200 miljoen euro.
www.fluidra.com

De Vrolijkheid in ledverlichting

De Vrolijkheid in ledverlichtingHet splinternieuwe zwembad De Vrolijkheid in Zwolle (NL) is het eerste openbare zwembad in Europa dat volledig werd voorzien van ledverlichting. Van entree tot kleedruimtes en zwemzaal. EVA Optic, een gespecialiseerde verlichtingsfabrikant voor de sport-, vrijetijds- en wellness industrie, tekende voor dit project.
www.evaoptic.nl

Massagebank met zomerzand

Massagebank met zomerzandDeze volledig elektrisch in hoogte verstel- en kantelbare wellnessbank van Gharieni is uitgerust met natuurlijke kwartsstenen die verwarmd worden tot maximaal 55°C. De continue warmte zorgt voor een aangenaam vertoeven op deze ‘zand-massagebank’ tijdens allerlei behandelingen. Zo word je quasi letterlijk en figuurlijk ‘ingegraven’ en kan je genieten van allerlei therapeutische werkingen.
www.gharieni.be

Valentijn goed voor sauna- en wellness sector

Valentijn goed voor sauna- en wellness sectorWat vermoed kon worden, is ook daadwerkelijk zo: de wellnesscentra zien hun omzet rond Valentijn met ongeveer 5% stijgen. Dat blijkt uit gegevens van de Sauna Vereniging België en Unizo. Koppeltjes nemen vaak een extra dag vrij om samen van een verwendag te genieten. Ging het vroeger vooral om een saunabezoek, eventueel afgerond met een etentje, dan reserveert men nu vaak voor een totaalconcept: saunabezoek, beautybehandelingen en een Valentijnsmenu als extra. Het feit dat koppels ‘tijd voor elkaar’ als een cadeautje ervaren, heeft volgens de uitbaters te maken met onze hectische manier van leven.
www.saunavereniging.be

Barcelona International Aquatic Exhibition

LOGO_PISCINA-BCN-internacionalVan 15 tot 18 oktober 2013 vindt de Barcelona International Aquatic Exhibition (voormalig Piscina Barcelona) plaats. De beurs is zeer internationaal en krijgt naar verwachting bezoekers uit liefst 127 landen over de vloer. Meer informatie over bezoek én over de mogelijkheden om er als standhouder aan deel te nemen vind je hier www.salonpiscina.com/en/home. Contact Benelux: Oscar van Zetten – +34 973 72 53 06 of [email protected]